A világ artériái
2020. január 01. írta: Nexus Magazin

A világ artériái

A Földet behálózó folyórendszereket lenyűgözően új stílusban, és rendhagyó módon ábrázoló térkép.

Az „útikalauz", amelynek megalkotója Szűcs Róbert, különböző színekkel ábrázolja a föld valamennyi folyómedrét, méghozzá úgy, hogy a vonalak vastagságát a víz mélysége határozza meg.

A tervezés és a rajzolás hosszú hónapokat vett igénybe, de a 31 éves alkotó elmondása szerint, elszántan dolgozott azért, hogy „kivívhassa a megérdemelt figyelmet” annak a témának, amelyet annyira szeret.

Valamennyi térképen minden folyómeder más-más színt kap, a vonalak vastagsága pedig a víz mélységétől, illetve a folyóelágazások számától függ, vagyis minél több elágazása van a folyónak, a vonal annál vastagabb. Bár maga a rajzolás igen hosszú folyamat, Szűcs Róbert mégis hajthatatlan és úgy gondolja, hogy megéri a fáradtságot.

szucs_robert_europa.jpg

Szűcs Róbert foglalkozását tekintve egy térinformatikai, geoinformációs rendszerrel (geographic information system – GIS) dolgozó adatelemző, aki munkaidejének nagy részét különböző országok természetföldrajzának tanulmányozásával tölti.

Az elmúlt évek során azonban inkább azzal kísérletezett, hogyan tudná a földrajzi térképeket gyönyörű, művészi alkotásokká formálni.

A különböző színekben pompázó folyómedreket fekete háttérrel emeli ki.

A Birminghamben élő Szűcs Róbert a következőket mondta: „Az a szándék inspirál, hogy méltó módon mutassam be a folyók szépségét.”

„A legtöbb, folyókat ábrázoló térkép, főleg azok, amelyekkel a tankönyvekben találkozhatunk, szürkék és unalmasak, szóval, ha bármilyen tankönyvkiadót érdekelnének ezek a képek, csak szóljon bátran!”

„Az adatok összegyűjtése egy nagyon lassú és fáradtságos tevékenység, és maximalista lévén, sohasem érzem magam száz százalékosan boldognak! Bár, ezzel a mostanival igazán meg vagyok elégedve.”

szucs_robert_usa.jpg

Ezen a térképen az Amerikai Egyesült Államok látható és a folyók, amelyek behálózzák az országot. Szűcs Róbert fáradhatatlan türelemmel gyűjtögette össze az adatokat, a legkülönfélébb kormányzati és kormányzaton kívüli szervezetektől szedve össze a szükséges információkat. Ezeket pedig egy olyan rendszerré formálta, amelyben a vaskosabb vonalak a főfolyókat, míg a vékonyabbak a mellékfolyókat jelölik.

szucs_robert_egyesult_kiralysag.jpg

szucs_robert_afrika.jpg

A magyar születésű fiatalember semmiféle művészi háttérrel nem rendelkezik, és ahogy elmesélte, műveit az „unalmas természetről” szóló tankönyvek ihlették. Az Egyesült Királyságot és Afrikát ábrázoló képei annyira sikeresnek bizonyultak, hogy Róbert állandó jövedelemre tett szert általuk, bár ennek ellenére is, még mindig furának érzi, amikor az emberek „művészként” emlegetik.

szucs_robert_europa_kozeli.jpg

Európa folyóit ábrázolja ez a figyelemreméltó térkép, rajta az Ebro-t Spanyolországban (bal oldalon alul, középkék színnel) és a Szajnát Franciaországban (világos rózsaszínnel).

szucs_robert_vilag.jpg

Különböző nemzetek térképeit készítette már el így, azonban most alkotta meg először az egész világot szemléltető modellt.

Az eredmény egy rendkívüli ábrázolás, amely megdöbbentő és szemet gyönyörködtető részletességgel mutatja be a világot behálózó vízerezetet.

Munkái (köztük Európa térképe is) online vásárolhatók meg, majd ezután különböző, például vászon, papír, fém, fa és üveg felületekre nyomtathatók.

A világtérkép, amely HD képformátumban tölthető le, 7,90 angol fontért (kb. 3 000 Ft) vásárolható meg, online.

A vásárlók egy digitális, ultranagy felbontású képhez jutnak, amit azután kedvük szerint használhatnak fel.

Szűcs Róbert így nyilatkozott: „A képeimmel kapcsolatos visszajelzések kizárólag pozitívak, és várakozáson felüli mennyiséget kapok belőlük. Viszonylag ritka, hogy egy hobbi ilyen jól jövedelmezzen, de úgy tűnik, akár meg is próbálhatok megélni ebből, szóval, több mint hálás vagyok mindezért.”

A cikket írta: James Wood

(Forrás: dailymail.co.uk)

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2115374180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Greg36 2020.01.02. 22:02:12

Szépek.
Franciaországban a világoskék a Loire. (Mármint nem csak a folyó, hanem az összes vízgyűjtőterülete.) A Szajna (és mellékfolyói) a világos rózsaszín.

Nexus Magazin · https://www.nexusmagazin.hu/ 2020.01.02. 22:04:26

Kedves Greg36,
Köszönöm az észrevételedet, igazad van. A Szajnát (és mellékfolyóit) valóban világos rózsaszínnel jelzi (így a színmeghatározásnak csak a „világos” része volt helytálló). Javítom a cikkben is! (SA)

clemens 2020.01.03. 08:50:52

Nagyon érdekes!
Jó lenne egy, a Duna vízgyűjtő folyóit ábrázoló önálló képet látni, különös tekintettel a Kárpát-medencére.

gigabursch 2020.01.05. 11:35:17

Igazában ezek vénák. Viszik a kutyát a nagy vesébe és tüdőbe (tenger-óceán) megtisztulni, fellêlegezni.
Az artériák inkább a levegőben és a felszín alatt keresendők.

Ettől függetlenül viszont az ábrázolás zseniális.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek