Bevethető az „Űrkerítés”
2020. április 04. írta: Nexus Magazin

Bevethető az „Űrkerítés”

urkerites.jpg

Az „Űrkerítés” (Space Fence) néven ismert radarrendszer, amely még a 10 cm-es tárgyakat is képes észrevenni és nyomon követni az űrben, teljesen működőképes, jelentette be az Amerikai Űrhaderő.

Egy erősebb S-sávú radar segítségével az Űrkerítés tovább tökéletesítette az Űrfelügyeleti Hálózat (Space Surveillance Network – SSN) korábbi adottságait az olyan tárgyak felkutatásában, mint amilyenek például a kereskedelmi és katonai műholdak vagy az alacsony illetve közepes magasságú Föld körüli pályán keringő űrszemét.

Az SSN eddig 26 000 ilyen tárgyat fedezett már fel, de ezt a számot várhatóan igen nagy mértékben fogja megemelni az új rendszer, amely -  afféle katalógusként -, az űrben található minden egyes tárgynak a pontos helyét nyilvántartja.

„Az Űrkerítés forradalmasítja annak a lehetőségét, ahogyan a világűrre tekinthetünk, hiszen naprakész és pontos pályaadatokkal szolgál azokra a tárgyakra vonatkozóan, amelyek veszélyt jelenthetnek mind a személyzettel rendelkező, mind pedig a személyzet nélküli katonai űreszközökre, illetve a kereskedelmi műholdakra.” – nyilatkozta Jay Raymond tábornok, az Amerikai Egyesült Államok Űrparancsnokságának Kapitánya.

A radarrendszer üzemelését biztosító, kapcsolódó infrastruktúra a Marshall-szigeteki Köztársaság területén, a Kwajalein Atoll-on található, a parancsnokság pedig az Űrkerítés Hadműveleti Központjában működik, Huntsville-ben, Alabama államban.

A Lockheed Martin cég által kifejlesztett radartechnológia az alacsony Föld körüli pályán mozgó, üveggolyó nagyságú tárgyakat is képes bemérni, valamint észlelni azokat az eseményeket illetve baleseteket az űrben, amelyek árthatnak a GPS műholdaknak vagy veszélyeztethetik a Nemzetközi Űrállomást.

A második ilyen típusú radarállomás beüzemelését 2021-re tervezik.

 

A cikket írta: Ed Adamczyk

(Forrás: spacedaily.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3015591024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

steery 2020.04.05. 19:43:01

Rossz az elnevezés. Ez nem kerítés, hanem szemét nyomkövetés. A kerítés vagy fal az lenne, ha olyan katonai műholdakat állítanának magas pályára, amik a lézerágyúikkal a Föld felé lökik az űrszemetet, hogy mielőbb elégjen a légkörben. Ezzel tisztán lehetne tartani legalább az alacsony orbitális pályákat.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek