A koronavírus természetes úton fog „elsorvadni”, még a vakcina kifejlesztése előtt?
2020. május 21. írta: Nexus Magazin

A koronavírus természetes úton fog „elsorvadni”, még a vakcina kifejlesztése előtt?

vedooltas.jpg

Lehetséges, hogy a COVID-19 „felemészti saját magát” még azelőtt, hogy a világ előállna bármilyen védőoltással, mondta Prof. Karol Sikora, a neves akadémikus, aki korábban az Egészségügyi Világszervezet vezető onkológusaként is tevékenykedett.

„Valós esély van arra, hogy a vírus természetes módon fog kiégni, mielőtt még bármilyen vakcinát kifejlesztenénk.” – írta a Twitteren Karol Sikora, a Buckingham Egyetem Orvosi Karának dékánja.

„Nagyjából hasonló sémát láthatunk mindenhol – Azt gyanítom, hogy nagyobb az immunitásunk, mint ahogyan azt felmértük. A vírust lassítanunk kell, de magától elsorvadhat.”

Megjegyzése vegyes válaszreakciókat váltott ki, amely arra késztette Sikora-t, hogy pontosítsa az általa leírtakat, miszerint ez az ő személyes véleménye, amelyben egy „megvalósulhatónak vélt forgatókönyvet” ismertetett, és amely lehetségessé válhat ebben a jelenleg fennálló „ismeretlen helyzetben”. A tudósok továbbra is úgy vélekednek, senki sem tudja „biztosan, hogy mi is fog történni”, és arra buzdítják a lakosságot, hogy tartsák magukat a szociális távolságtartás szabályaihoz.

Az országok és a cégek a világ minden táján azon versenyeznek, hogy mielőbb kifejlesszék a védőoltást a COVID-19 ellen, amely a Johns Hopkins Egyetem adatai alapján a mai napig több mint 328 000 ember halálát okozta.

vedooltas_koronavirus.jpgEgy fiola a potenciális oltóanyaggal a COVID-19 ellen a Novavax laboratóriumában Rockville-ben (Maryland) Fotó: 2020. március © AFP / Andrew Caballero-Reynolds

Az elmúlt héten a WHO nyilvánosságra hozta, hogy jelenleg nyolc vakcina-jelölt készítmény klinikai tesztelése van folyamatban, és további 110 oltóanyag áll preklinikai értékelés alatt. Néhány ország, köztük Nagy-Britannia és Kína, már megkezdte vakcinák embereken történő tesztelését is.

Ennek ellenére, még mindig tisztázatlan, hogy mikorra készül el a hatásos kezelés, hiszen egy sikeres fejlesztés előre láthatóan hónapokon, vagy akár éveken át is eltarthat.

Ráadásul, az Egyesült Államokban az Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézetének igazgatója, Anthony Fauci, arra figyelmeztetett, hogy „nincs garancia arra, hogy a védőoltás ténylegesen hatásos lesz”.

Az évek óta tartó kutatások és tesztelések ellenére a mai napig nem létezik védőoltás a SARS (severe acute respiratory syndrome) néven ismert súlyos akut légzőszervi szindrómára, amelynek legelső kitörése 2002-ben következett be, vagy a közel-keleti légzőszervi szindrómára (Middle East respiratory syndrome  - MERS), amelynek gyors terjedése 2012-ben kezdődött.

(Forrás: rt.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3815710708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Magányos Farkas_ 2020.05.22. 11:46:54

Gyakorlatilag a tudományos világban össze-vissza beszél mindenki: egyszer kijelenti egy izraeli prof hogy a koronavírus 70 napig marad életben, aztán kiadják, hogy szeptemberre lesz vakcina Skóciában, utána a WHO közzéteszi, hogy idén BIZTOS hogy nem lesz sehol vakcina, majd olyan hírek terjengenek, hogy talán még 2021-ben sem valószínű. A valóság meg az, hogy sehogy sem áll az egész és egy helyben topognak a kutatások szinte mindenhol. De hogy magától nem tűnik el és jégtündér sem varázsolja semmivé, az biztos.

paráznabillegető 2020.05.22. 17:02:00

@Alekszej Antonov: mivel mutálódik, el is tűnik, meg nem is...
amolyan schrödinger vírus.

apro_marosan_petergabor 2020.05.22. 20:24:32

A josok szerepe konnyű, felelősséguk zérus.
A lakosságot nem lehet odavetni hazárdőr jósok felelősség nélküli jóslatainak.

Eremitha 2020.05.23. 09:33:05

Valószínűleg az lesz, hogy 2021 tavaszára készül majs valamiféle vakcina, ami talán jövő nyárra el is jut hozzánk. Aztán viszont jön egy újabb járvány (készítenek egy új kórokozót ott, ahol a SARS-CoV-2 is készült) és kezdődik minden elölről. A 2020 előtti idők nemigen térnek már vissza. (Semmilyen téren.)

Örömhernyó 2020.05.23. 09:33:16

@Alekszej Antonov: Teljesen felesleges a hiszti a védőoltás miatt. Ez a koronavírus kb. annyira se veszélyes, mint a szezonális influenza. A koronavírusban meghaltak életkora magasabb, mint a várható élettartam a fejlett országokban. Tehát azok halnak meg koronavírusban, akik nagyon öregek és krónikus betegségekben szenvednek. A halálozási statisztikákban egy kis megugrást se okozott a koronavírus. Pár százezer haláleset világszerte soknak tűnik, de valójában csak a szezonális influenza elvisz évente 650ezer embert világszerte. Ez a valóság.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek