Bill Gates:Sötét pénzek és a befolyás hálója - 1. rész
2020. június 07. írta: Nexus Magazin

Bill Gates:Sötét pénzek és a befolyás hálója - 1. rész

...az emberbaráti megközelítés kialakítása

2020. első néhány hónapjában, az üzleti iparmágnás és milliárdos Bill Gates azt látta, hogy népszerűsége az eget ostromolja. Az internetalapon működő piacelemző cég, a YouGov adatai szerint, a szavazásban résztvevő amerikaiak 57 %-a pozitív véleménnyel volt róla, a férfiak és a nők egyaránt kedvelték, imádták a "baby boomerek" és az Y generációhoz tartozók is. Gates népszerűsége vélhetően egy felkapott Netflix dokumentumfilmnek volt köszönhető, amelyet 2019 második felében hoztak forgalomba. Ha ezt a pozitív visszhangot ötvözzük még azokkal a médiában hullámszerűen feltörő interjúkkal, amelyekben annak az embernek az iránymutatását kutatják, aki „megjósolta” a következő nagyobb világjárvány kitörését, akkor íme – megjelenik előttünk Bill Gates, a szuperhős, hogy megmentse a bolygót közelgő végzetétől.

bg0.jpg

Természetesen, ez az inkább képregénybe illő megközelítés mellőz néhány vitathatatlan tényt, és néhány meggyőző elméletet Gates valós szándékára vonatkozóan. Először is nézzük a tényeket. Bill Gates arra használja fel hatalmas vagyonát, hogy befolyásra és kellő mennyiségű médiaidőre tegyen szert, hogy ezáltal terjeszthesse üzenetét arról, hogyan javít a globális egészségügyi kérdéseken, miközben továbbra is milliárdokat keres. Kiaknázva a Bill & Melinda Gates Alapítvány lehetőségeit kegyes támogatások és adományok elosztogatására, Gates megalkotott egy szervezetekből álló hálózatot, amelyben az intézmények költségvetésük tekintetében az alapítványnak, számadással pedig közvetlenül Gates-nek tartoznak.

Nyomon követve az alapítvány befektetéseit és Gates kapcsolatrendszerét, azt láthatjuk, hogy szinte minden olyan ember érintett a COVID-19 elleni harcban, akik a hat lépés távolság elméletet alapul véve, kettő vagy még ennél is kevesebb lépéssel köthetők össze Gates-szel vagy az alapítványával. Ez pedig Gates és alapítványa számára megkérdőjelezhetetlen befolyást biztosít a világjárványra adott reagálás felett. Ugyanennyire aggasztó Gates globális szinten történő lezárásokra buzdító felhívása is, amelynek addig kell tartania, amíg az egész világot be nem oltják, és meg nem kapja mindenki az immunitását igazoló digitális tanúsítványát.

És most jöjjenek a teóriák: ha figyelmesen hallgatjuk végig Gates beszédeit és nyilatkozatait, akkor teljesen világossá válik, hogy előszeretettel tárgyal a népességnövekedés csökkentéséről. Annak ellenére, hogy a „tényellenőrzők” azt állítják, hogy Gates szavait kiszakítják az adott szövegkörnyezetből, szavai mégis magukért beszélnek. Gates úgy véli, hogy a népességet csökkenteni kellene, vagy meg kellene előzni annak növekedését, és úgy hiszi, hogy ez a védőoltások és az egészségügy révén érhető el.

Ahogy megkíséreljük lehámozni a rétegeket a Bill Gates-et körüludvarló PR trükkökről és az ajnározó cikkekről, remélhetőleg jól fogja illusztrálni, hogy a férfi, akit felsegítettek a világ színpadára, és az emberek megmentőjeként adták el, aligha mondható annak. Függetlenül a Bill Gates-et érintően nyilvánvalóan növekvő támogatástól, az is bebizonyosodott a közösségi médián keresztül, hogy az emberek kezdik megkérdőjelezni a személyét, és kétségbe vonják a megmentőről szóló narratívát. Próbáljuk hát meg kibogozni Gates, sötét pénzekkel és manipulációval átszőtt hálóját.

A Bill & Melinda Gates Alapítvány világméretű befolyása

A történet szerint, 1994-ben Bill Gates arra kérte apját, id. William Gates-et, hogy segítsen neki „a reproduktív egészségügy tökéletesítésében és a gyermekek egészségügyi ellátásának javításában” azzal, hogy megalapítja és irányítja a William H. Gates Foundation-t. Az id. Gates ebbe bele is egyezett, és 2000-re már össze is vonták az alapítványt a Gates Learning Foundation-nel, hogy ezáltal létrejöhessen a Bill & Melinda Gates Foundation. Az alapítvány adatai szerint, Bill és Melinda az 1994 és 2018 között eltelt időszakban több mint 36 milliárd amerikai dollárt adományozott saját vagyonából az alapítványnak.

Az elmúlt két évtized során az alapítvány egy sor vitatott cégbe és projektbe fektette a pénzét, miközben céljuk elérésére törekedtek a globális egészségügyi ellátás javítása, illetve a vakcinák és a reproduktív egészségügy világába való bejutás terén. Mindez Gates tervének részeként került megvalósításra, amely arra irányult, hogy átformálja a nyilvánosság előtt róla kialakult képet, egy barátságos és kedves milliárdos képévé, akinek egyetlen célja csakis az, hogy megmentse a világot. Azonban az gyanítható, hogy az igazság ennél sokkal többet rejt.

Vegyük például, a fent említett Netflix dokumentumfilmet: Inside Bill’s Brain - Decoding Bill Gates (Bill elméjének belsejében – Bill Gates-et dekódolva). A dokumentumfilm, amely egy őszinte betekintést enged Gates életébe és személyiségébe, nem igazán vett tudomást az összeférhetetlenségről, amely más fényben tüntette volna fel a film mondanivalóját – és Bill Gates-et is.

Egy nemrégiben megjelent cikkben, amely azt vizsgálta, hogy milyen messzire ér el Gates pénze, a The Nation a következőket jegyezte meg: „az első epizódban a film rendezője, Davis Guggenheim, azáltal hangsúlyozza Gates kimagasló intellektusát, hogy elbeszélget Bernie Noe-val, akit Gates barátjaként mutat be.” Noe elmondja Gates-ről, hogy 150 oldalt olvas el egy óra alatt, és ennek 90 %-át meg is jegyzi. Azonban, ahogyan arról a The Nation beszámol, „Guggenheim nem árulja el a hallgatóságnak, hogy Noe annak a magániskolának – a Lakeside School-nak – az igazgatója, amelynek a Bill & Melinda Gates Alapítvány 80 millió amerikai dollárt adott.” És talán véletlen egybeesés, hogy ez ugyanaz az iskola, ahova Gates gyermekei is járnak.

Természetesen az, hogy az alapítvány vagyonát a médialefedettség befolyásolására használja, nem újdonság Bill Gates számára. Bár a The Guardian szerkesztői függetlenségét hangoztatja, Globális Fejlesztésekkel foglalkozó oldalukat részben a Bill & Melinda Gates Alapítvány támogatja. Az alapítvány eddig 9 millió USD-t adott a The Guardian-nek; több mint 3 millió USD-t az NBC Universal-nak; több mint 4 millió USD-t a francia napilapnak, a Le Monde-nak; több mint 4,5 millió USD-t az NPR-nek (az amerikai nemzeti közszolgálati rádió); 1 millió USD-t az Al-Jazeera-nak, és 49 millió USD-t a BBC Media Action programjára. Ezeknek az adományoknak a tükrében könnyebb megérteni, hogyan is képes Gates gyorsan megszervezni egy előadó körutat a kedvenc médiaorgánumai társaságában.

De nemcsak a médiacégek a Gates Alapítvány egyetlen kedvezményezettjei. Hiszen olyan vitatott technológiákba és vállalatokba is befektettek, mint amilyen például a Monsanto, a geomérnökség, az 5G technológia és a védőoltások.

A MintPress News nemrégiben arról számolt be, hogyan segítette Gates a heves vitákat kiváltó, gyógyszer- és vegyipari óriást, a Monsanto-t, annak érdekében, hogy „keményebben megvethesse a lábát Afrikában.” Az MPN megjegyzi továbbá, hogy az alapítvány finanszírozta egy „HPV vakcina hibás klinikai vizsgálatát Indiában 2009-ben, amelynek során 23 000 elszegényedett, 9-15 év közötti lánygyermeknek adták be ezt a veszélyes készítményt, a szüleik beleegyezése nélkül, amely közülük 7 gyermek halálához vezetett.”

geomernokok_1.png

2010-ben arról is értesülhettünk, hogy Gates 2007-től 4,5 millió amerikai dollárt adott olyan geomérnöki módszerek tanulmányozására, amelyek például a napsugarak visszaverődésének módosítása céljából a sztratoszféra megváltoztatására, a szén-dioxidnak közvetlenül az atmoszférából történő kiszűrésére vagy az óceánok felett elhelyezkedő felhők világosabbá tételére irányultak. A geomérnöki tevékenység az időjárás tudatos és széles skálán történő manipulálása, amelynek kifejezett célja a hőmérséklet csökkentése bolygónkon.

A The Guardian korábban említést tett arról, hogy Gates egy „meg nem nevezett összeget” adott a geomérnöki tevékenység egyik támogatójának, a Harvard Egyetem professzorának, David Keith-nek. Gates egyben többségi tulajdonnal is rendelkezik Keith geomérnöki tevékenységet folytató cégében, a Carbon Engineering-ben. A geomérnöki tevékenységgel foglalkozó neves kutató, Ken Caldeira, állítása szerint évente 375 000 amerikai dollárt kap Gates-től, és az Intellectual Ventures-nek dolgozik. Ennek a geomérnöki tevékenységgel foglalkozó, magánkézben lévő kutatócégnek csak részben tulajdonosa Gates, a vállalat irányítását pedig a Microsoft technológiai csoportjának korábbi vezetője, Nathan Myhrvold végzi.

bg4.jpg(Forrás:ADMC/Pixabay)

Az alapítvány 10 millió amerikai dollárral szállt be azoknak az antennáknak a létrehozásába és fejlesztésébe, amelyek az ugyancsak ellentmondásos 5. generációs mobiltechnológia - vagy közismertebb nevén az 5G hálózat - kiépítését lesznek hivatottak elősegíteni.

A Bill Gates vagyonához való viszonyulás, illetve inkább az akörüli nyugtalanság, ahogyan Gates az alapítványt a dédelgetett, kísérleti projektjeinek kedvező módon történő befolyásolására használja fel, nem az egyetlen olyan dolog, ami aggodalomra ad okot az alapítványt bírálók körében. Ennél jóval erőteljesebb – és azonnali – hatást jelent az, ahogyan a Gates-hez hasonló milliárdosok arra használják a vagyonukat, hogy filantróp szervezetük révén átformálják a közrendet. A dollármilliárdok adóalapból levonható, jótékonysági adományok formájában történő befektetése a magáncégekbe, lehetővé teszi Gates számára, hogy formálja a politikát és alakítsa a nyereségét azáltal, hogy tulajdoni részesedéssel rendelkezik ugyanazokban a cégekben, amelyeket a Gates Alapítvány támogat.

A The Nation a közelmúltban folytatott oknyomozása során több mint 19 000 olyan, jótékony adományt tárt fel, amely az elmúlt két évtized folyamán érkezett be a Gates Alapítványtól. És találtak 2 milliárd amerikai dollárt is, amely ebben az adóalapból levonható, jótékonysági adomány formájában került különböző cégekhez, köztük van a GlaxoSmithKline, az Unilever, az IBM, és az NBC Universal Media is. A The Nation azt is megjegyezte, hogy a Gates Alapítvány 250 millió amerikai dollárt adott még médiacégeknek, és „a híradásra ugyancsak hatást gyakorló egyéb csoportoknak”.

Ezenfelül a The Nation további, közel 250 millió USD-t kitevő, és ismételten a Gates Alapítványtól származó adományokra bukkant, amelyeket olyan cégek kaptak, ahol az alapítvány a vállalat kötvényeiben vagy részvényeiben tartja a pénzét, ilyen például a Merck, a Novartis, a GlaxoSmithKline, a Vodafone, a Sanofi, az Ericsson, az LG, a Medtronic, a Teva, és számos induló vállalkozás.

Ezeket az adatokat végigolvasva, joggal merül fel a kérdés: „Hogyan működhet ez törvényesen? Nem jelent összeférhetetlenséget, hogy valaki mondjuk részvényes egy cégben, és ugyanezt a céget - az általa irányított alapítvány adóalapjából levonható - adományban is részesíti? A valóság egyszerűen az, hogy nem létezik olyan szabály vagy törvény, amely ellentmondana annak vagy tiltaná azt, amit a Bill & Melinda Gates Alapítvány csinál.

Néhányan azzal érvelhetnek, hogy Bill Gates mesterkedése nemcsak a kiterveltsége miatt briliáns – adományozd el úgy a vagyonodat, hogy létrehozol egy alapítványt, amelyen keresztül az adódból levonható adományokat juttatsz olyan cégeknek, amelyek részben a te tulajdonodat képezik, és ezáltal egyre több nyereségre tehetsz szert, miközben eredményesen elkerülöd az adófizetést is -, hanem azért is, mert így lehetőséget teremt saját magának arra, hogy miriádnyi módon rejthesse el a pénzét. Hiszen minden egyes adományt, befektetést vagy egyéb összefonódásokat szinte lehetetlen nyomon követni.

Hiba lenne úgy tekinteni a Bill & Melinda Gates Alapítványra, mint csupán egy eszközre, amely arra szolgál, hogy egy gazdag ember elrejthesse a pénzét és mérhetetlen mennyiségű haszonra tegyen szert. Nem, az Alapítvány „több mint az adományok és projektek egyfajta gyűjteménye” – mondja Dr. David McCoy, a közegészségügyben munkáját végző orvos, a University College London kutatója, a Népi Egészségmozgalom tanácsadója. McCoy magyarázata szerint az Alapítvány „egy szervezetekből valamint tudományos körökben, civil szervezetekben és az üzleti szektorban tevékenykedő személyekből álló, szorosan összekapcsolt hálózaton keresztül működik”, amely lehetővé teszi Bill Gates számára, hogy a „csoportgondolkodás” szintjén „érvényesíthesse a befolyását”.

 

Az oknyomozó riport második részében átfésüljük Bill Gates, az alapítványa és a COVID-19 megjelenésére adott reakciók kialakításában résztvevő, megannyi szereplő között meghúzódó szövevényes kapcsolatot. És megkísérlünk választ adni egy lényeges kérdésre is: Bill Gates a javunkat akarja, vagy a vesztünkre tör?

 

A cikket írta: Derrick Broze / oknyomozó újságíró

(Forrás: thelastamericanvagabond.com)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5915751516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek