Mit árul el a hallucináció az elménkről?
2019. december 25. írta: Nexus Magazin

Mit árul el a hallucináció az elménkről?

hallucinacio.jpg

Amióta az 1973-ban megjelent könyve, az „Ébredések" (Awakenings) végigviharzott a bestseller listákon (és az 1990-ben ennek alapján készült film, Robin Williams és Robert De Niro főszereplésével a mozivásznon is) valószínűleg sokan megjegyeztük Oliver Sacks nevét, aki saját kezűleg, egymaga teremtette meg a neurológiai antropológia műfaját.

Oliver Sacks ideggyógyász professzor áttörést hozott a neurológia területén, és - mint tehetséges mesélő -, szórakoztató módon gazdagította az ember pszichológiájával kapcsolatos tudásunkat, történetei végtelen variációján keresztül.

„Álomkóros" betegekkel (akik a 20. század elején egy országos méretű járvány valós túlélőinek számítottak) folytatott úttörő munkásságát követően, Sacks behatóbban kezdte tanulmányozni a zene és az agy kapcsolatát, illetve olyan neurológiai rendellenességeket, mint például a Tourette-szindróma vagy a Parkinson-kór.

(Magyar felirat beállítása: Feliratok - Beállítások/nyelv megadása)

Sacks íróként is nagyon közkedvelt volt. Együttérzést sugárzó, és rendkívül széles körű ismereteket felvonultató könyvei, világszerte milliónyi olvasó számára hozták emberi közelségbe az orvostudományban elért neurológiai tapasztalatok oly távolinak tűnő határait. 

a_ferfi_aki_kalapnak_nezte_a_feleseget_es_mas_orvosi_tortenetek.JPG

 

 hallucinaciok.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oliver Sacks 82 évesen, 2015 augusztusában hunyt el. Mozgásban című önéletrajzi könyvét az első oldaltól - ahol a motorkerékpárok és a sebesség iránt rajongó fiúként tűnik fel - az utolsóig, nyughatatlan energia hatja át. Miközben az élményeiről mesél, hogyan élt a hatvanas évek elején kezdő neurológusként, drogproblémákkal küzdve Kaliforniában, majd New Yorkban, ahol a krónikus betegek számára berendezett kórház eldugott termeiben egy rég elfeledett betegségre bukkant, azt is nyomon követhetjük, hogy a páciensei iránti elkötelezettség hogyan vált egyre inkább az élete meghatározó elemévé. 

mozgasban_egy_elet.jpg

 ___________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1415365558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek