A zene hangja: hogyan lehet csökkenteni a reggeli kábultságot dallamos ébresztőhangokkal
2020. február 25. írta: Nexus Magazin

A zene hangja: hogyan lehet csökkenteni a reggeli kábultságot dallamos ébresztőhangokkal

Bip-bip-bip vagy Beach Boys? A hang, amelyre ébredünk, kihatással van arra, hogy mennyire kábán és nehézkesen kelünk fel reggelente.

ebresztohangok.jpg

A melbourne-i RMIT Egyetem (Royal Melbourne Institute of Technology) által készített tanulmány szerint, az éberség szintjét valójában a dallamos ébresztőhangok képesek növelni, miközben a harsány hangjelzések a reggeli kábultság szintjének megemelkedéséhez köthetők.

Az eredmény, amelyet a nyilvánosság számára is hozzáférhető tudományos szaklap, a PLoS One (Public Library of Science) hasábjain publikáltak, nagy jelentőséggel bírhat bárki számára, de legfőképpen azoknak adhat segítséget, akiknek már nem sokkal az ébredést követően csúcsformában kell lenniük, például akik váltott műszakban dolgoznak vagy sürgősségi központokban vészhelyzetekre kell azonnal a megfelelő módon reagálniuk.

A tanulmány vezetőszerzője és az RMIT kutatóorvosa, Dr. Stuart McFarlane véleménye szerint, a reggeli kábaság illetve az alvás utáni tehetetlenség nagyon komoly problémát jelent mai, felpörgetett világunkban.

„Ha nem a megfelelő módon ébredünk fel, akkor a napi tevékenységünk során nyújtott teljesítményünk leromlik, és ez az állapot az ébredéstől számított 4 órán át fenn is maradhat.” – nyilatkozta McFarlane.

„Azt feltételezhetnénk, hogy a hirtelen megszólaló ’bip-bip-bip’ ébresztőhang gyorsan javítja éberségünk szintjét, azonban az általunk megvizsgált adatok azt bizonyítják, hogy ebben a dallamos hangoknak van kulcsszerepük.”

„Nyilvánvalóan további kutatásokat igényel még annak a pontos meghatározása, hogy a dallam és ritmus mely kombinációja működhet a legeredményesebben, hiszen a legtöbben ébresztőt használnak, hogy felkeljenek, a kiválasztott hang hatásának viszont jelentős következményei lehetnek.”

„Különösen fontos ez azoknak az embereknek az életében, akiknek valamilyen veszélyes helyzetben kell helyt állniuk, röviddel azután, hogy felébredtek, ilyenek például a tűzoltók vagy a pilóták, de tulajdonképpen bárkit érinthet ez a kérdés, akinek nem sokkal az ébredést követően, egy váratlan eseményre kell reagálnia, mondjuk, a hozzátartozóját kell autóval sürgősen a kórházba vinnie.

A kutatás 50 résztvevő közreműködésével zajlott, akiknek egy online felületen kellett a kifejezetten erre a célra összeállított felmérőlapot kitölteniük, amelyet így kényelmesen az otthonukban végezhettek el.

Mindegyiküknek meg kellet jelölnie, hogy milyen típusú ébresztőhangra kelt fel, majd ezek után értékelték a kábultságuk illetve az éberségük szintjét, az alvás utáni tehetetlenség mértékének megállapítását szolgáló, egységesített kérdésekre adott válaszaik alapján.

A tanulmány társszerzője, az RMIT médiával, kommunikációval és digitális etnográfiával foglalkozó kutatóközpontjának docense, Adrian Dyer professzor úgy fejezte ki magát, hogy az eredmények hozzájárulhatnak egy olyan módszer megtervezéséhez, amellyel az emberek sokkal hatékonyabban választhatják majd ki saját maguk számára azt a hangot, amely reggelente hozzásegíti őket a megfelelő éberségi szint mielőbbi eléréséhez.

„A vizsgálat nagy fontossággal bír, hiszen a NASA űrhajósai is gyakran panaszkodtak arról, hogy az alvás utáni tehetetlenség kedvezőtlenül befolyásolta teljesítményüket a Nemzetközi Űrközpontban.” – mondta Dyer.

„Úgy véljük, hogy egy éles ’bip-bip-bip’ bántón és zavaróan hat agyunk tevékenységére ébredéskor, míg egy sokkal dallamosabb hang, mint például a Beach Boys 'Good Vibrations' vagy a The Cure 'Close to Me' című száma, sokkal eredményesebben támogatja az éber állapotba történő átjutásunkat.

„Ha sikerül jobban megértenünk a hangok és az ébrenléti állapot kapcsolatát, akkor sok területen tudnánk ezt a tudást hasznosítani, különösen abban az esetben, ha az alvást segítő technológia legújabb fejlesztéseit és a mesterséges intelligencia alkalmazását is figyelembe vesszük.”

(Forrás: medicalxpress.com)

_____________________________________________________________________________________________

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr615490948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek