Megkezdődött a „COVID-19 digitális útlevél” technológia tesztelése
2020. október 11. írta: Nexus Magazin

Megkezdődött a „COVID-19 digitális útlevél” technológia tesztelése

koronavirus_utlevel.jpg

A londoni Heathrow repülőtéren tesztelik a COVID-19 elleni védekezés kapcsán kidolgozott „útlevél technológiát”, amely arra kényszeríti majd a légi közlekedést választó utazókat, hogy alávessék magukat a vakcinázásnak.

Azok a légi utasok, akik Londonba szeretnének utazni, vagy éppen Londonból akarnak más országokba eljutni – hamarosan rendelkezniük kell azzal a Wuhan koronavírus (COVID-19) digitális útlevéllel, amelynek jelenleg folyik a tesztelése a Heathrow repülőtéren.

A hírek szerint a fejlesztést a United Airlines és a Cathay Pacific Airways utasain tesztelik elsőként egy okostelefonra letölthető, CommonPass néven futó applikáción keresztül, amely képes tárolni az utas hitelesített koronavírus-teszteredményét, a vakcina előállítását követően pedig az oltási státuszát.

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum – WEF) egyik együttműködő partnere, az ugyancsak „non-profit érdekszövetkezet”, a Commons Project Foundation indította útjára a CommonPass-t, azzal a céllal, hogy kiiktassák a forgalomból azokat a papírra nyomtatott koronavírus-teszteredményeket, amelyeket különféle idegen nyelveken mutogattak gyakorta a nemzetközi utasok.  

A Londonból New Yorkba, Hongkongba és Szingapúrba repülő valamennyi utasnak használnia kell a CommonPass alkalmazást, amely kormányzati megfigyelés alatt működik, annak érdekében, hogy megállapíthassák az új technológia hatékonyságát, illetve elvégezhessék a biztonságos üzemeltetéshez esetlegesen szükséges módosításokat a programon.

Az első probléma azonban máris felmerült az alkalmazással kapcsolatban, mégpedig a „hitelesített” laborokban elvégzett tesztek minőségében fellelhető különbségek miatt. Ugyan a koronavírust szinte mindenhol tesztelik, az eredmények azonban nagy mennyiségben tartalmaznak tévesen pozitívnak (vagy negatívnak) minősített eseteket is.

„Anélkül, hogy ténylegesen megbízhatnánk a nemzetközi határokon túlnyúló koronavírustesztekben – vagy a későbbiekben a védőoltásra vonatkozó igazolásokban – sok ország érezheti rákényszerítve magát arra, hogy fenntartsa a határzárakat és a kötelező karantén elrendelését mindaddig, amíg a világjárvány veszélye fennáll,” – nyilatkozta Dr. Bradley Perkins, a Commons Project tiszti főorvosa.

„Az útlevelét, legyen szíves” – utazás oltási kiskönyvvel a Negyedik Birodalom korszakában

Mivel még nem áll rendelkezésre koronavírus elleni vakcina, ezért a CommonPass jelenleg a negatív teszteredmények igazolásának bemutatására korlátozódik. De ha egyszer Donald Trump Warp Speed hadműveletének keretében megkezdődik a siettetett koronavírus elleni vakcina tömeggyártása, a CommonPass bizonyítékot követel majd a védőoltás beadásának megtörténtére vonatkozóan, ha valaki éppen utazni akar (vagy a munkájából kifolyólag kell egy másik országba repülnie).

Miután valaki átesett egy „hitelesített” labor által elvégzett koronavírusteszten, az eredményt azonnal átküldik a helyi vagy nemzeti nyilvántartási adatbázisba, vagy egy olyan „személyes egészségügyi adatokat” rögzítő rendszerbe, mint amilyen például az Apple-nek az „Egészség” applikációja, vagy a Google „CommonHealth” programja.

Ha pedig majd a koronavírus elleni vakcina elérhetővé válik, akkor ugyanez fog történni, amikor valaki megkapja a vakcinát.

A teszteredményt és az oltási státuszt továbbítani fogják a CommonPass felé, amely majd eldönti és megállapítja, hogy a célállomástól függően milyen további információra van szüksége az utasnak.

Ha az utazni készülő személy negatív teszteredménnyel rendelkezik vagy megkapta a védőoltást, akkor jóváhagyják a belépését a célországba. Ha pedig valakinek pozitív a teszteredménye, és nem kapott védőoltást, akkor megakadályozzák a célországba történő belépését egészen addig, amíg nem tesz eleget a „biztonsági” követelményeknek.

„Mivel meg kell küzdenünk a COVID-19-el való együttélés gondolatával, ezért a tesztelés a legbiztonságosabb tudományos módszer arra, hogy ismét megnyithassuk az országhatárokat,” – vélekedik David Evans, a Heathrow repülőtéren a koronavírus-tesztelés lehetőségének megteremtésében segédkező, Collinson nevű cég elnök-vezérigazgatója.

„Bár minden ország arra törekszik, hogy megtalálja a helyes megoldást az állampolgárai védelmének érdekében, mi úgy véljük, a határok újranyitásának kulcsa, hogy az elvégzett tesztelés érvényességét az érkezéskor vagy az indulást megelőzően képesek legyünk kimutatni.” - tette hozzá Evans.

 

A cikket írta: Ethan Huff

(Forrás:science.news)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr516235216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek