A genetikai kódunkat lopkodó vírusok
2020. augusztus 07. írta: Nexus Magazin

A genetikai kódunkat lopkodó vírusok

genetikai_kod.jpg

Mintha csak a „Testrablók támadása” című film egyik jelenete volna, a vírus megfertőz egy gazdatestet, majd egy olyan gyárrá alakítja át, ahol egyre több másolatot készíthet saját magáról. Kutatók nemrégiben kimutatták, hogy a vírusok egy kiterjedt csoportja, köztük az influenza vírusok és egyéb súlyos kórokozók, genetikai jeleket lopnak a gazdaszervezetből, hogy ezáltal biztosítsák saját genomjaik terjeszkedését.

A felfedezésről szóló tanulmány 2020. június 25-én jelent meg a Cell nemzetközi akadémiai folyóiratban, a vizsgálatokat pedig a Glasgow-i Egyetem Víruskutató Központjának, valamint a New York-i Mount Sinai kórház globális egészségüggyel és az újonnan kialakuló vírusok megfigyelésével foglalkozó intézetének kutatói végezték el.

A virológus csapat a vírusok egy nagy csoportját, a szegmentált negatív szálú RNS vírusokat (segmented negative-strand RNA viruses - sNSVs) tanulmányozta, amelyek közé tartoznak az emberi szervezetet, a házi állatokat és a növényeket támadó, általánosan elterjedt, súlyos kórokozók, mint amilyenek például az influenza vírusok vagy a Lassa-lázat okozó Lassa vírus. A vizsgálatok során kimutatták, hogy a vírusok a gazdaszervezetből genetikai jeleket lopva, korábban nem észlelt fehérjék sokaságát képesek megteremteni. A kutatók ezt az úgynevezett „nyitott leolvasási keret”-et Frankenstein nevével fémjelezték, és az újonnan kialakult fehérjéket UFO fehérjéknek (Upstream Frankenstein Open reading frame) nevezték el, mivel a gazda eredetű és a virális szekvenciák összeöltése által kódolódnak. A tanulmány elkészítését megelőzően nem voltak ismereteink az ilyen jellegű fehérjék létezésével kapcsolatosan.

Az UFO fehérjék módosíthatják a vírusfertőzés lefolyását, továbbá védőoltás kifejlesztésének céljára is hasznosíthatók.

„Egy kórokozónak azirányú teljesítménye, hogy képes-e áttörni a gazdaszervezet védőgátjain és fertőzést létrehozni, a patogén-specifikus fehérjék kifejeződésén alapul,” mondta Ivan Marazzi, PhD, a Mount Sinai kórház Icahn Orvostudományi Egyetem Mikrobiológia Tanszékének egyetemi docense. „Ahhoz hogy megértsük, hogyan támadja meg egy kórokozó a gazdatestet és hogyan hoz létre fertőzést a szervezetben, pontosan tudnunk kell, mely fehérjéket kódolja egy kórokozó, hogyan működnek ezek a fehérjék és milyen módon járulnak hozzá a virulenciához.”

A vírusok nem képesek felépíteni a saját fehérjéiket, így be kell táplálniuk a megfelelő utasításokat abba a gépezetbe, amely a fehérjéket építi fel a gazdatest sejtjeiben. A vírusok ezt egy olyan folyamat útján hajtják végre, amelynek során levágják a sejt saját fehérjekódoló üzenetei (hírvivő RNS) egyikének végét, majd ezt követően a sorozatot kibővítik saját génjeik egyikének másolatával, így ezáltal egy hibrid üzenet kerül majd „beolvasásra”.

Kimutatták továbbá, hogy ezek az újfajta gének fejeződnek ki az influenza vírusok, illetve számos egyéb vírus által is. Ezeknek a hibrid géneknek a terméke ugyan láthatóvá válik az immunrendszer számára, de mégis alakítani tudják a fertőzőképességet. További vizsgálatok szükségesek a fehérjék ezen új osztályának megismeréséhez, illetve ahhoz, hogy megtudjuk, milyen hatást fejt ki ezeknek a fehérjéknek az általános kifejeződése számos olyan RNS-víruson keresztül, amelyek a járványokat illetve a világjárványokat okozzák.

A kutatók elmondták, hogy munkájuk következő szakaszában ki kell deríteniük, hogy milyen megkülönböztetett szerepet játszanak ezek a váratlanul felbukkanó gének. „Most már legalább tudjuk, hogy léteznek, tanulmányozhatjuk őket és az így megszerzett ismereteinket segítségként használhatjuk fel a betegségek felszámolása érdekében,” – nyilatkozta Dr. Marazzi. „Egy hatalmas, világszintű összefogást és erőfeszítést kíván a vírusos eredetű járványok, illetve világjárványok megfékezése, és ez az újfajta látásmód új módszerek kidolgozását teheti lehetővé számunkra.”

A tanulmány elkészítéséhez szükséges vizsgálatok finanszírozásában több intézmény is részt vett, köztük az Amerikai Egyesült Államokban működő Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (National Institute of Allergy and Infectious Diseases – NIAID) és az Egyesült Királyság Orvostudományi Kutató Tanácsa (UK Medical Research Council – UK MRC).

 

(Forrás: sciencedaily.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1616117790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek