A kendertégla teljes mértékben megváltoztathatja az építési szokásokat
2019. december 02. írta: Nexus Magazin

A kendertégla teljes mértékben megváltoztathatja az építési szokásokat

Képzelje el, hogy olyan anyag áll a rendelkezésére, amely energiahatékony, nem mérgező, ellenáll a penésznek, rovaroknak, és nem éghető. Egy olyan anyag, amelynek az R-értéke, azaz a hőellenálló-képessége nagyobb lehet, mint a betoné – ennek az állításnak a helytállóságát ugyan még vizsgálják. De akkor mi a gond vele? A Hempcrete alapja a kender, amely nem más, mint a Cannabis sativa nevű növény — ugyanaz, amelyből a marihuánát is készítik, és amely tiltott anyagnak számít az Egyesült Államok szövetségi törvényei szerint. Emiatt az Egyesült Államokban tilos az ipari kender termesztése.

A Hempcrete keverékét, amely kenderből, mészből és vízből áll bizonyos mértékig mégiscsak alkalmazzák az amerikai építkezéseken. Az egyik ilyen cég, amely Hempcrete-tel dolgozik a Hemp Technologies, egy észak-karolinai építkezési vállalat, amely hajthatatlan, ha a Hempcrete építési előnyeiről van szó. Építettek már kenderből készült otthonokat Hawaiin, Texasban, Idahóban és Észak-Karolinában is, jelenleg pedig a „NauHaus” elnevezésű projekten dolgoznak.

kendertegla.png

Európa-szerte számtalan országban elterjedt a kender építőipari felhasználása. „Nagyjából három évvel ezelőtt fogtunk bele, amikor fenntartható építési anyagokat kerestem”, mondta a Hemp Technologies vállalat társalapítója, David Madera a GOOD Designnak. [A cég másik alapító tagja, Greg Flavall] „épp Európában volt, rátalált a Hempcrete-re, és gyakorlatilag bejártuk Európát, hogy megnézzünk, mi mindent kezdtek ezzel az anyaggal az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Belgiumban és Svájcban. Az első szemináriumunkat 2009-ben tartottuk meg, ez volt a legfontosabb dolog, ami segített a népszerűsítésében.”

Mivel a Hempcrete hatékonyabb és fenntarthatóbb építési anyagnak tűnt, ez oda vezetett, hogy néhányan új üzleti lehetőséget láttak meg benne. Az angliai Tradical Hemcrete vállalat emberei a kender alapú termékeiket arra használják, hogy negatív széndioxid-kibocsátású hőszigetelő falazóanyagokat hozzanak létre. A Hempcrete mindenhol alkalmazható, tetők építésénél éppúgy, mint a padlózatnál, vagy a falak felhúzásánál. A kaliforniai székhelyű HempTraders.com  megalkotói — akik „kiváló minőségű kendertermékek” forgalmazói — értékesítik az úgynevezett Hemp board nevű terméket. A Hemp board egy közepes tömörségű rosttábla, amely 100 százalékban kenderkócból készült és környezetbarát bútorok, konyhai munkafelületek, falak és polcok készítésére alkalmas.

Az ipari kender termesztésére vonatkozó egyesült államokbeli tilalom, a környezetbarát és nagy valószínűséggel költséghatékony kender, építőipari felhasználását továbbra sem könnyíti meg. A Hemp Technologies egy külön részt szentelt az oldalukon belül annak, hogy bemutassák a kender termesztésére és feldolgozására vonatkozó jogszabályok zavarba ejtő  kuszaságát, ezzel is érzékeltetve, hogy  a kender nem csupán egy „drog”, hanem kiaknázatlan és kihasználatlan forrása számos jó dolognak is.

A cikket írta: Drew Guarini

(Forrás: bodymindsoulspirit.com)

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr615335008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek