Nanoműholdak ellenőrzik a világkereskedelmet
2020. szeptember 12. írta: Nexus Magazin

Nanoműholdak ellenőrzik a világkereskedelmet

nanomuhold.jpg

Glasgowban megépített nanoműholdak fognak csatlakozni ahhoz a több mint 100 objektumból álló, alacsony Föld körüli pályán keringő flottához, amelynek az a feladata, hogy segítsen előre jelezni a világ erőforrásainak mozgását annak érdekében, hogy a vállalatok és a kormányok megalapozott döntéseket hozhassanak.

A négy űrszondát a tervek szerint ebben a hónapban fogják elindítani, kettőt az indiai PSLV (Polar Satellite Launch Vehicle), kettőt pedig az orosz Szojuz hordozórakétákon. A Spire Global Inc. automatikus azonosító rendszereket helyez el a hajók fedélzetén, hogy ezeken keresztül követhesse nyomon a hajók hollétét az óceánokon. Hálózatuk begyűjti mindegyik hajó egyenként történő azonosítására, helyzetére, útirányára és sebességére vonatkozó adatokat.

Az intelligens, gépi tanulásos algoritmusoknak köszönhetően, nemcsak a hajók későbbi tartózkodási helyét tudják megjósolni, hanem azt is, hogy a hajó várhatóan mikor fog beérkezni a kikötőbe, ezzel pedig lehetőséget biztosítanak a kikötői hatóságok számára, hogy még idejében rendet tegyenek a forgalmasabb dokkokban, a kereskedőknek pedig arra, hogy a megfelelő árral lássák el portékájukat.

A Spire csapata tervezte és alkotta meg az összes alrendszert, valamint építette be, majd ezt követően tesztelte is az egészet, a cégcsoport glasgow-i főhadiszállásán.

A műholdakat a Spire Global UK építette. Ez a cég a műholdak által begyűjtött adatokból készít előrejelzési elemzéseket a világ hajózási és légitársaságainak, beleértve az időjárás-jelentéseket is. Ezeket a szolgáltatásokat az Európai Űrügynökség (European Space Agency - ESA) Pioneer programjának keretében fejlesztették ki, az Egyesült Királyság Űrügynökségének (United Kingdom Space Agency – UKSA) társfinanszírozásával.

nanomuhold_2.jpgA Spire nanoűrszondája a tesztelés fázisában. (Forrás:spacedaily.com)

Graham Turnock, az Egyesült Királyság Űrügynökségének vezérigazgatója, a következőket mondta: „A nanoműholdak súlya kisebb, mint egy kézipoggyászé, de rendkívül hatékonyak abban, amit csinálnak. Ez a négy Spire műhold azt a célt szolgálja, hogy a kereskedelem szuper-alapossággal működhessen, egy olyan technológia segítségével, amely a kereskedelmi ügyleteket költséghatékonyabbá és eredményesebbé teszi. Skóciában virágzik az űrszektor. Tagságunk az Európai Űrügynökségben, hasznára válik a cégeknek az Egyesült Királyság egész területén, mi pedig elkötelezettek vagyunk aziránt, hogy minden régióban támogassuk az űrgazdaságot.”

Peter Platzer, a Spire Global vezérigazgatója és társalapítója így nyilatkozott: „A Spire arról szól, hogy segítséget nyújtson az ügyfeleinknek abban, hogy pontosan tudják, mi fog következni, és így jobb döntéseket hozhassanak. Ebben a hónapban ezt még tovább fogjuk fejleszteni azzal, hogy egy igazi szuperkomputert – 1-2 teraflop! - állítunk Föld körüli pályára, így már a Föld körüli pályán keringve is képesek leszünk az adatok elemzésére, okos algoritmusok és gépi tanulás alkalmazásával. Ez lehetővé teszi majd, hogy még jobb, még pontosabb és még gyorsabb elemzéseket készíthessünk ügyfeleink számára az üzleti döntéseik meghozatalához.”

A koronavírus világjárvány ellenére, a fejlesztéshez szükséges munkálatok teljes körű támogatást kaptak az Egyesült Királyság Űrügynökségétől, amely az Európai Űrügynökséggel együttműködve, rendkívüli pénzügyi támogatásban részesítette az űriparban tevékenykedő kis- és középvállalatokat.

Az Európai Űrügynökség Pioneer programja egyike azoknak a partnerségi projekteknek, amelyek célja, hogy a piaci igényeknek megfelelően, kockázatmentessé tegyék az üzletfelek beruházásait.

A program új lehetőségeket teremt a már működő és az újonnan alakuló cégek számára egyaránt, a műholdas kommunikációra épülő ágazat gyors ütemben fejlődő és versenyképes piacán.

 

(Forrás: spacedaily.com)

Címlapfotó: PIRO4D/Pixabay

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8616198902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek