Hogyan tegyük a stresszt a barátunkká?
2019. december 31. írta: Nexus Magazin

Hogyan tegyük a stresszt a barátunkká?

Kelly McGonigal világhírű egészségpszichológus - és egyben a számítógépes játéktervező és író, Jane McGonigal ikertestvére is.

Kelly a Stanford Egyetemen végezte pszichológiai tanulmányait, ahol PhD fokozatot is szerzett. Jelenlegi élete is ugyanehhez az egyetemhez köti, mivel itt tanít pszichológiát, illetve nyilvános képzéseken tart előadásokat az akaraterőről.

kelly_mcgonigal_2019_2.jpg

Kelly McGonigal nagyon leegyszerűsítve így fogalmazza meg az önfegyelem „erejének” elméletét: „Az önfegyelem ugyanúgy működik, mint az izmok. Ha sokat használod, elfárad.” Az önfegyelem kérdésével foglalkozó íróként és kutatóként, többször is idézik, és utalnak arra az elgondolására és szemléletére, hogyan is lehet formálni és irányítani az akaraterőt.

McGonigal úgy definiálja az akaraterőt, mint „egyfajta képességet arra, hogy valami olyat csinálj, amit igazán csinálni akarsz, még akkor is, amikor egy részed valójában nagyon nem akarja, hogy azt csináld”. Úgy vélekedik, hogy az emberi tapasztalat pedig az ösztön és az önfegyelem között vergődik, személyes és társadalmi vonatkozásban is, ezzel magyarázható például az édességek utáni sóvárgás, a gúnyolódásra vagy a panaszkodásra való késztetés, és a dolgok halogatására irányuló vágy is. Az emberek az evolúció során egyre erőteljesebben fejlesztették ki magukban az alkalmazkodás képességét annak érdekében, hogy az ösztöneiket ellenőrzésük alatt tarthassák, és sikeresen állhassanak ellen az őket érő hirtelen, és meggondolás nélküli cselekvésre ösztönző behatásoknak, hiszen a csoportokban történő együttélés önfegyelmet kíván, és ez – ahogyan McGonigal kifejezi – annyit jelent, hogy a nehezebb lehetőséget választjuk. McGonigal szerint az akaraterő hiányával összefüggésbe hozható bukások, és az erős jellem által elért sikerek hatása az egész csoporton belül szétterjedhet, mivel az emberek hajlamosak arra, hogy visszatükrözzék azoknak a társaiknak a viselkedését, akikhez társadalmilag kapcsolódnak.

McGonigal úgy hiszi, hogy az önfegyelem gyakorlása ugyanolyan módon segíti az akaraterő „kondiban tartását”, mint ahogyan a sportolás is növeli az állóképességet. Szavait idézve: „Ha tudatosan és szándékkal műveled, akkor erősebbé tehet téged. Az erő folyamatosan fejlődik az idő múlásával, még akkor is, ha időnként gyengének érzed magad. De úgy gondolom, hogy ez csakis akkor működik, ha képes vagy elsajátítani ezt a gondolkodásmódot, és érzed, hogy te magad, tudatosan döntesz úgy, hogy „használod” az akaraterődet. Ha az az érzésed, hogy minden olyan dolog, amit csinálnod „kell” (vagy éppen „nem kell”), szinte kiszívja belőled még a maradék energiát is, abban az esetben a független és önálló cselekvés hiánya sokkal nagyobb mértékű stresszt fog kialakítani benned, mintha megpróbálnál önfegyelmet gyakorolni.”

Kelly McGonigal pszichológusként kiemelt figyelmet szentel annak, hogy a pszichológia, az idegtudomány és az orvostudomány legújabb eredményeit közérthető módon tolmácsolja felénk, és érthetően magyarázza el, miért is jó számunkra a stressz. Arra törekszik, hogy segítsen olyan szinten megértenünk ezt a tudást, hogy az életünk során hasznos stratégiaként tudjuk majd alkalmazni az egészségünket, a boldogságukat és a személyes sikerünket érintő helyzetekben. Magyarországon eddig két könyve jelent meg:

a_stressz_napos_oldala.JPG

akaratero-oszton.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Legújabb írása, a The Joy Of Movement : How Exercise Helps Us Find Happiness, Hope, Connection, and Courage pedig éppen ma, az év utolsó napján kerül az amerikai könyvesboltok polcaira.

the_joy_of_movement.jpg

Kelly McGonigal TED előadását, amelyben arról beszél, hogyan is tehetjük a stresszt a barátunkká, eddig több mint 21 millió ember hallgatta és nézte meg az interneten.

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3115373976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek