A játék, amely 10 évvel hosszabbíthatja meg az életedet
2019. december 30. írta: Nexus Magazin

A játék, amely 10 évvel hosszabbíthatja meg az életedet

Jane McGonigal egy amerikai számítógépes játéktervező és író, aki amellett érvel, hogy a mobil és digitális technológia használata, képes az embereket a pozitív gondolkodás és viselkedés, valamint az összefogás és együttműködés irányába terelni a való életben.

A digitális játékokhoz, valamint ezek megtervezéséhez kapcsolódó tanulmányait a San Francisco-i Művészeti Iskolában, és a Kaliforniai Egyetemen végezte, ahol PhD fokozatot is szerzett. Ő volt az első az UCLA speciális tagozatán, aki számítógépes és videó játékok tervezésére szakosodott. Játéktervezőként szerepjátékok és alternatív valóság-játékok (alternate reality games – ARG) megálmodójaként vált ismertté.

jane_mcgonigal.jpgFotó: A játéktervező és író, Jane McGonigal, Milánóban a „Meet the Media Guru” színpadán 2011 májusában. (Forrás: en.wikipedia.org - Paolo Sacchi / Meet the media Guru - Flickr: MMG)

New Jerseyben nőtt fel, szülei mindketten tanárok, ikertestvére pedig nem más, mint a világhírű egészségpszichológus, Kelly McGonigal.

McGonigal sokat ír, illetve sokszor tart előadást az alternatív valóság-játékokról és az MMO játékokról (röviden: MMOG – Massively Multiplayer Online Gaming, vagyis amikor több száz, vagy akár több ezer ember játszik egyszerre), legfőképpen abban a vonatkozásban, milyen módon lehet létrehozni a kollektív intelligenciát, illetve hogyan lehet ezt eszközként felhasználni az emberek életminőségének javítására és a társadalmi problémák feloldására. McGonigal-t gyakran emlegetik a „játékosítás (gamifikáció) nyilvános arca”-ként, annak ellenére is, hogy többször kijelentette: „Én nem végzek ’játékosítást’, és még arra sem vagyok igazán felkészülve, hogy felálljak, és azt mondjam, ez működik is. Nem hiszem, hogy bárkinek is csupán azért kellene játékokat terveznie, hogy ezzel megpróbáljon embereket motiválni egy olyan dologra, amit azok nem akarnak megtenni. Ha a játék nem egy olyan cél eléréséről szól, amely valóban érdekli és megmozgatja az embereket, akkor az nem is fog bejönni.”

Jane McGonigal első könyve 2011-ben jelent meg, Reality Is Broken: Why Games Make us Better and How they Can Change the World címmel. Ebben a könyvében nemcsak az MMO illetve az alternatív valóság-játékokról ír, hanem a játékokról, tágabb értelemben. A pozitív pszichológia jegyében elvégzett kutatások eredményeit felhasználva, McGonigal az állítja, hogy a játékok erőteljesen hatnak az emberek boldogságára és motiváltságára, valamint az értelemérzetre, és ezáltal jelentősen hozzájárulnak a közösség fejlődéséhez.

A könyv kedvező fogadtatást kapott a Los Angeles Times és a Wired részéről, és vegyes vélemények voltak olvashatók róla a The Independent hasábjain. A könyvet csak bizonyos körökben érte kritika, köztük elsődlegesen a Wall Street Journal bírálta el úgy, hogy McGonigal tézise, mely szerint a játékok használatával meg lehet „javítani” a mindennapi életet azáltal, hogy értelmet adnak céljainknak, illetve kiteljesedünk és optimistábbá válunk általuk, gyenge lábakon álló és kissé „felfújt” érveknek tűnnek.

reality_is_broken.jpg

A Penguin Press kiadásában, 2015 szeptemberében megjelent McGonigal második könyve is, amely a SuperBetter: A Revolutionary Approach to Getting Stronger, Happier, Braver, and More Resilient címet viselte, és azonnal a New York Times bestseller listájának 7. helyére került.

superbetter.jpg

 

"A játék, amely 10 évvel hosszabbíthatja meg az életedet" című TED előadását 30 nyelvre fordították már le, és több mint 7 millióan nézték meg a interneten.

(Magyar felirat beállítása: Feliratok - Beállítások/nyelv megadása)

Néhány a Jane McGonigal által kifejlesztett játékok közül:

Megjelenés éve

Játék neve

Megjelenés éve

Játék neve

2012

SuperBetter

 2007

 World Without Oil

2011

Find the Future: The Game

 2006

 Cruel 2 B Kind

 2010

 Evoke

 2005

 Last Call Poker

 2009

 Cryptozoo

 2005

 PlaceStorming

 2008

 Top Secret Dance-Off

 2004

 I Love Bees

 2008

 Superstruct

 2004

 Demonstrate

 2008

The Lost Ring

 2004

 TeleTwister

 

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr615370686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek