Backyard Brains (BYB) – Idegtudomány mindenkinek!
2020. január 08. írta: Nexus Magazin

Backyard Brains (BYB) – Idegtudomány mindenkinek!

Greg Gage (PhD) neurológus és mérnök, sok éven át tevékenykedett elektromérnökként - termékfejlesztéssel és tervezéssel foglalkozott -, majd visszatért tanítani az egyetemre, de miközben doktori disszertációját írta, sokszor tartott előadásokat középiskolás tanulóknak is, hogy már fiatalabb korban is felkelthesse az érdeklődést az idegtudomány iránt, és bemutathassa a gyerekeknek, hogyan is működik valójában az emberi agy. 

Lelkesen támogatja a diákokat abban, hogy ösztönösen ráérezzenek, hogyan dolgozik az agyunk és az idegsejtjeink. Ahogy azt már egy korábbi, 2012-ben megtartott TED előadásán is kifejtette, még csak igen keveset tudunk erről a varázslatos, és rendkívül összetett szervünkről - "és idejében el kell kezdenünk arra inspirálni a gyerekeket, hogy minél többet akarjanak megtudni róla."

greg_gage.jpgFotó: www.facebook.com/pg/BackyardBrains

Greg Gage az a tudós, aki kitalálta és összerakta a SpikerBox-ot - vagyis azt a kis kütyüt, amely segít a gyerekeknek megismerni, és megérteni az idegrendszert ellenőrzés alatt tartó elektromos impulzusok szerepét. És ugyancsak ő volt az, aki mérnöktársával, Tim Marzullo-val (PhD) megalapította a Backyard Brains-t, a „csináld magad” mozgalom alapelvén működő, és az idegtudomány kutatására használható eszközöket készítő kis csapatot.

byb_csapat.jpgFotó: backyardbrains.com

A Backyard Brains által kifejlesztett Muscle SpikerBox segítségével például, mérni lehet azokat az impulzusokat, amelyekkel az agy parancsba adja a rágás erősségének mértékét (attól függően, hogy éppen puhább vagy keményebb ételt kell elfogyasztanunk)

Így mutatják be a világnak, hogy az agyunk egy élő, elektromos tevékenységet folytató, és ámulatba ejtő része testünknek, hiszen újabb és újabb találmányaikkal a nagyközönségnek is lehetősége nyílik arra, hogy kísérleteket folytathasson az élő idegrendszerrel.

A weboldalukon megtalálható kísérletek között szerepel például, hogy hogyan lehet elkészíteni egy kibernetikus organizmust – ami ez esetben a RoboRoach néven elhíresült kiborg csótányt jelenti -, és hogyan valósítható meg a kis szerkezet vezeték nélküli vezérlése; hogyan irányíthatunk különböző eszközöket és játékokat az elménkkel, vagy hogyan vehetjük át az irányítást valakinek a szabad akarata felett…

…de megmutatják azt is, hogyan lehet megnyitni egy kommunikációs csatornát két, különböző fajtájú növény között.

(Magyar felirat beállítása: Beállítások/Feliratok - nyelv megadása)

A kísérletekhez szükséges eszközök pontos felsorolása mellett, részletesen leírják a kísérletek lefolytatásának menetét is, így azokat nemcsak tudósok, de lelkes amatőrök vagy vállalkozó kedvű tanárok is kipróbálhatják, tanítványaikkal együtt, a tanórákon vagy a szakköri foglalkozásokon.

Folyamatosan posztolnak mókás és izgalmas híreket a legfrissebb felfedezéseikkel és kísérleteikkel kapcsolatosan a Facebookon, a Twitteren, az Instagramon és a YouTube-on is.

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5615398680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek