A világjárványok dinamikája
2020. április 30. írta: Nexus Magazin

A világjárványok dinamikája

Avagy okozhatja-e pandémia az emberiség kihalását?

Az 1918-as spanyolnátha világjárvány, valamint az Ebola Nyugat-Afrikában történt 2014-es kitörése óta, az emberiség a fertőző betegségektől való félelemben él.

pandemia.jpg(Fotó:Alexandra Koch/Pixabay)

Dr. Rosalind Eggo egy matematikai modellező, aki a halálos vírusok terjedését követi nyomon, annak érdekében, hogy kiderítse, hogyan lehet ezt a folyamatot lelassítani illetve feltartóztatni.

TEDx előadásában, amelyben a tudományt humorral is ötvözi, arra a kérdésre ad választ, hogy „Jelentheti-e egy világjárvány az emberiség létének végét?”

Rosalind Eggo a London School of Hygiene & Tropical Medicine adjunktusa az Egyesült Királyságban. Az Imperial College London-ban szerzett PhD fokozatot az 1918-as influenza világjárvány dinamikájának témakörében, akkoriban az Egyesült Államokban dolgozott, a Texasi Egyetemen, Austinban.

Rosalind a fertőző betegségek számítógépes és matematikai modellezésével foglalkozik, és ezeket a számításokat használja fel annak a folyamatnak a feltérképezésére és megértésére, hogyan terjednek a kórokozók a népesség körében.

A matematikai modellezés abban is segít, hogy megismerhessük a fertőzések terjedésének útvonalait és mechanizmusait, és így megtervezhessük azokat a lehetséges beavatkozásokat, amelyekkel a betegség terjedése megelőzhető vagy lelassítható.

Rosalind korábbi munkái során több világjárvány, így például az influenza, az Ebola, a Zika-vírus, a kolera és más kórokozók által terjesztett betegségek elemzésével foglalkozott már.

(Magyar felirat beállítása:Feliratok - Beállítások/Feliratok)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr2215650554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sóhegy049 2020.05.01. 18:16:52

Bevallom nem néztem meg... :-)
Természetesen előkerülő vírus, baktérium biztosan nem okoz kihalást, lett volna rá bőven idő.
A mostani terjedése köszönhető annak, hogy lebecsülték és valljuk be mindenki tett is rá. A légiközlekedés már-már túlzásba lett tolva, ez, ami volt nem egészséges, lássuk be és nem, mint környezetvédelmi problémaként közelítettem meg.

Örömhernyó 2020.05.02. 08:57:25

@sóhegy049: A korábbi világjárványok esetén mindig volt egy kis sziget, elérhetetlen falu, ami mentesült a fertőzéstől. Ezzel szemben ma a 10 eurós fapados jegyek világában olyan emberek is repülőre szállnak, akik korábban a Balatonra se jutottak volna el vonattal. Ugyanez Ázsiában azt jelenti, hogy egy fertőzött denevérárus ráköhög egy vevőre, aki mondjuk egy műkörmös, nem gazdag, de 1 hét múlva már Kuala Lumpurban ül egy olcsó taxiban a vakációján.
Régen a pestis legfeljebb egy kereskedőhajó sebességével terjedt. Ma egy repülő sebességével terjednek a járványok.

Ehhez adjuk hozzá a féktelen migrációt. Most egy tüdőgyulladást okozó vírus terjed, amitől mindenki pánikol, pár éven belül egy vérzéses láz fog terjedni Afrika mélységeiből. Akkor mit csinálnak a nyugati hatalmak, amikor az utcán fognak minden testnyílásukból elvérzeni emberek? Az emberiség valószínűleg nem hal ki csak úgy átalakul a világ, amiben fehér emberként nem akarunk majd élni. A kínai állam kilóra felvásárolja a csődbe jutott nyugati országokat, kinyitják a kapukat a migráció elől, gigacégek leuralják a piacot (Amazon) és felvásárolják földeket és vízkészleteket. Ugyanis a techcégek tudják, hogy végső soron az internet, a kütyük, az egész digitális gazdaság csak egy illúzió, egy múló hóbort, a szoftvereket megenni nem lehet, végső soron azé a világ, aki a földeket, erőforrásokat birtokolja. Most eg a járvány is megmutatta, hogy minden iparág bedőlt, csak a mezőgazdaság szárnyal. Ez az egyetlen nélkülözhetetlen terület a túlélés szempontjából. Hogy nem jön ki új ájfón vagy nem tudsz online játszani az egy kis kellemetlenség csupán. Ezért vásárol fel Jeff Bezos minden földterületet, amit csak tud. Ma már ő a legnagyobb földbirtokos Texasban.

]{udarauszkasz 2020.05.02. 08:57:33

Siman okozhat. Ha eleg hosszu a lappangasi ido, de kozben 10 even belul kinyirja az embert, mikozben gyógyíthatatlan, mint az aids, es fertozo, mint a koronavirus, akkor siman kiirthat mindenkit.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.05.02. 09:55:23

@Örömhernyó: azért nem egészen. A madárinfluenza például a vándorló madarak által terjedt, míg az Ebola nem fertôzte meg sem az USA-t , sem Európát, noha jelentős a légiközlekedés.

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.05.02. 09:57:50

@sóhegy049: a spanyolnátha márciusban tört ki Texasban, áprilisban már Franciaországban pusztított, augusztusban Németországban, miközben a második hullám kezdődött az USA-ban. 1918. Légiturizmus?

Igazamvanvagyigazamvan? 2020.05.02. 10:00:05

@Örömhernyó: a vérzéses láz jellemzője, hogy vérzik. Látványos, ijesztő. Azonnal karantén.

MEDVE1978 2020.05.02. 11:39:40

Az ebola azért nem irtotta ki eddig a világot, mert túl gyorsan és túl effektíven öl. Sokan elfelejtik, hogy sem a baktériumnak, sem a vírusnak nem az a célja, hogy megöljön, hanem, hogy boldogan reprodukálja magát és terjedjen, éldegéljen. A vírus / baktérium / prion stb. hibás működésének tekinthető, ha megöli a hordozót. Éppen ezért él rengeteg ezekből a lényekből bennünk is.

Az ebolával igazából az a helyzet, hogy az illető megfertőződik, utána rövid időn belül megjelennek az eléggé látványos vérzéses és lázas tünetek és utána nagyon rövid időn belül meg is hal. Emiatt az ebolát eddig mindig sikeresen karanténba tudták zárni a rövid lappangás és a látványos tünetek miatt. Ha az ebola a koronavírushoz hasonló hosszú lappangást produkálna, akkor már jópár rendkívül halálos járványt produkált volna.

Emiatt igazából ténylegesen inkább Afrika a valószínű betegség inkubátor és kevésbé Ázsia. A kínaiaktól ugyanis inkább elvárható, hogy mostantól betiltják a denevér / kígyó / féreg / tobzoska stb. zabálást vagy korlátok közép szorítják. Míg Afrikában ugye a legtöbb országban gyenge a kormány / anarchia van / polgárháború van. Ott aztán senkit nem fog zavarni, hogy még húszezer majmot megesznek az éhes négerek.

A mostani helyzet haszna a fejlett államokban, hogy tapasztalatot szereznek a járvány kezelésében. Ez persze csak az ilyen jellegű, korlátozott járványra igaz, mert ha egy ebola szabadulna be egy nagyvárosba, akkor ott nagyon más kell (teljes lezárás). Viszont legközelebb mondjuk Magyarország tudni fogja, hogy ha megjelenik a fekete biribiri és ezerötszáz áldozatot szed a kongói dzsungelben, akkor a Közép-Afrikában jártaknak azonnal meg kell tiltani a belépést. Ha még továbbterjed mondjuk a környező államokra, akkor Afrikából senki se lépjen be. Persze ezt az EU-nak kellene inkább korlátozni, majd kérdéses, hogy ezt meg tudja-e oldani.

steery 2020.05.02. 12:33:17

Az őskortól napjainkig rengeteg különféle típusú, fertőzőképességű és súlyosságú járvány volt-van már a Földön. Amik több-kevesebb sikerességgel ölögetik meg az embereket. Ehhez képest az emberiség köszöni szépen, remekül elvan és a létszámunk szigorúan monoton nő. Még akkor sem csökkent, mikor világháborúkkal, éhínségekkel irtottuk egymást, hogy besegítsünk a járványoknak.
De mivel a fák nem nőhetnek az égig, tegyük fel, hogy egyszer, például most, mégis fordul a kocka és elkezd csökkenni a népesség a különféle pusztító hatások együttes munkájának köszönhetően. És akkor mi van? Ha meghalna a ma élő emberek 99,99%-a, még mindig maradna 700-800 ezer ember, kis csoportokban szétszóródva a Föld felszínén. Elég távol egymástól ahhoz, hogy se a háborúk, se a természeti csapások, se a járványok, se az éhínség ne tudja tovább apasztani a létszámot, egyszerű fizikai okokból. A túlélők valószínűleg a legjobb génekkel és túlélési képességekkel rendelkező neo-ősemberek lennének, akik kitűnően elboldogulnának a poszt összeomlásos Mad Max világban és újra kezdődne a szaporodásunk.
Minden ismert tényezőt figyelembe véve gyakorlatilag kizártnak tartom, hogy az emberiséget bármi kiirthassa. A globális kozmikus kataklizmákat kivéve (közeli szupernóva felperzseli a felszín nagy részét, óriás aszteroida becsapódik, Nap kialszik vagy vörös óriássá duzzad).
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek