Fehér zaj használata paranormális nyomozások során
2020. január 11. írta: Nexus Magazin

Fehér zaj használata paranormális nyomozások során

Mi a fehér zaj?

A fehér zaj nem más, mint egy idegesítő, statikus, elmosódott hang, amelyet akkor hallhatunk, ha a rádiónk vagy tévénk nem fogja az adást. Arról a zajról van szó, amely ha túl hangosan szól, befogjuk a fülünket és alig bírjuk elviselni. Úgy is meghatározható, mint az emberi fül által hallható összes frekvencia kombinációja. Tudjuk, hogy az emberi fül a 20 és 20 000 Hz közötti frekvenciatartomány érzékelésére képes. Ez annyit tesz, hogy nagyjából 20 000 féle hangtónust vagyunk képesek érzékelni ugyanabban az időben.

Ezt a legegyszerűbben úgy érthetjük meg, ha felidézünk egy csendes kis kávézót. Ha ebben a képzeletbeli kávézóban ülsz a megrendelt kávédat kortyolgatva, akkor hallhatod a körülötted zajló beszélgetések foszlányait. Minden hangot el tudsz különíteni. Most képzeld el, hogy egy forgalmas bevásárlóközpont éttermi részében állsz, iskolaszünetben vagy ebédidőben. Mindenki egyszerre beszél, és nem tudod az egyes beszédhangokat egymástól megkülönböztetni. Amit hallasz az nem más, mint hangos csevegések egybefolyó hangzavara. A fehér zaj az előbbi példához hasonlóan működik. Olyan sokféle eltérő tónust hallasz egyszerre, hogy azok egy statikus, elmosódott hanggá állnak össze, amelyet fehér zajként érzékelsz.

feher_zaj.png

Mire használják a fehér zajt?

Furcsa mód az édesanyák pihenése szempontjából „életmentő” lehet a fehér zaj, hiszen jó néhány baba még a legapróbb moccanásra is felriad. A fehér zaj segíthet kiszűrni az ilyen típusú hangokat, a kisbabák így hosszabb ideig tudnak aludni. Mindig csodálkoztam azon, hogyan lehetséges az, hogy könnyedén porszívózhatok az alvó gyermekem mellett anélkül, hogy felébredne, míg elég egy parkettareccsenés, és már ki is pattantak a szemei! A fehér zaj a megnyugvásban is segíti a babákat, mert ez a hang emlékezteti őket az anyaméhben eltöltött, nyugis hónapokra. A tudósok szerint az édesanya vérkeringése a fehér zajhoz nagyon hasonló hangot kelt.

Néhány felnőtt is használja a fehérzaj-generátort, hogy segítse az elalvását. Ismerem magam, képtelen vagyok elaludni, ha bármilyen neszt is hallok. Az ilyen zörejeket és hangokat általában zenével igyekszem kizárni. Hatékonyabb lenne számomra, ha fehér zajt használnék erre a célra. A jelenség mögötti elmélet az, hogy az agyunk szereti, ha stimulálják és szeretne aktív lenni, ezért lehet zavaró a legkisebb zaj is, ha aludni próbálunk. Ha folyamatosan szól egy statikus hang, akkor az agy megnyugszik, és nem zavarják a kisebb zajok, így könnyebben el tudunk aludni.

Feküdtél már le úgy, hogy közben csengett a füled? Néhány embernek folyamatosan cseng, ezt a jelenséget tinnitusznak hívják. A fehér zaj segítségével kevésbé hallatszik a fülcsengés, így megkönnyebbülhetünk egy kicsit. A fehér zajt relaxációhoz vagy meditálásra is használják, valamint írók és művészek is alkalmazzák, hogy jobban tudjanak koncentrálni alkotói tevékenységükre, és létezik olyan ember is, aki egyszerűen csak kedveli a hangzását.

Hogyan használják a fehér zajt a paranormális nyomozások során?

A paranormalitást kutató területen többféle elmélet is létezik a fehér zajról. A legtöbbjük az EVP-hez (electronic voice phenomena - elektronikus hangjelenség) és az ITC-hez (instrumental transcommunication - műszeres transzkommunikáció) kapcsolódik.

Vannak, akik fehér zaj lejátszása mellett készítenek EVP felvételt, mert abban hisznek, hogy ezzel segítik a lelkek kommunikációját. Mivel a fehér zaj számtalan frekvenciasávból áll, az elgondolás szerint a lelkek módosítani tudják ezeket, így próbálva meg üzenetet küldeni nekünk. A módszer hátránya természetesen az, hogy ki kell szűrni a hangokat a fehér zaj hangjai közül, amikor az EVP felvételt visszajátsszuk. Mások azt gondolják, az EVP bele van szőve a fehér zajba, és a hangfelvétel kellő feljavításával meg is találhatjuk azt. Én, személy szerint, nem ezt a módszert használom, mivel nem hiszem, hogy szerkeszteni kellene a hangfájlokat — különösen nem úgy, ha az nagy munkát igényel, például a háttérzaj teljes eltávolítását. A legvalószínűbb, hogy ennél a pontnál véletlenszerű zajt kapunk, és a pareidolia jelenségének hatására azt gondolhatjuk, hogy valamiféle hangot hallottunk.

A pareidolia egy olyan illuzórikus érzet, amely során bizonytalan és véletlenszerű ingereket (többnyire hangokat vagy képeket) konkrétnak és tisztán kivehetőnek érzünk.

pareidolia_3.jpgGiuseppe Arcimboldo festménye csupán zöldségekből áll, de arcképként is értelmezhető. (Fotó: hu.wikipedia.org)

pareidolia.jpgPareidolia (Fotó:vesaire.org)

pareidolia_2.jpgPareidolia (Fotó:knowyourmeme.com)

De visszatérve a fehér zajhoz, szóval ha EVP felvételt készítesz, akkor az első kategóriába tartozó felvételt érdemesebb használni (ez az, amelyikben nincs szükség a felvétel szerkesztésére).

Mások a fehér zajt arra használják, hogy a felvétel visszahallgatásakor könnyebben észrevegyék és meghallják az EVP-t. Ha fehér zaj mellett hallgatod vissza az EVP felvételét, akkor annak segítségével kiszűrheted a háttérzaj zavaró hatását, és jobban oda tudsz rá figyelni.

A fehér zajt a Ganzfeld-vizsgálatban is alkalmazzák. Ez tulajdonképpen egy ingermegvonásos technika. Gyakorlatilag minden háttérzajt kiszorítanak a fehér zaj alkalmazásával, a szemeket pedig lefedik; vannak, akik szerint ilyen körülmények között az emberek képesek megnyílni a paranormális érzékelés irányába. Mások ezt a technikát az agy teljesítményének fokozására használják, de erről a kísérletről egy másik alkalommal fogunk beszélni.

Az ITC kommunikáció során is használatos a fehér zaj. Vannak, akik képernyőre vetítik ki a fehér zajt, abból a meggyőződésből kiindulva, hogy a lelkek a fehér zajon keresztül akár vizuálisan is megjelenhetnek. Ez hasonló a videó ITC módszerhez, ahol a képernyőn folyamatosan megy valami, ami ebben az esetben a fehér zaj. Láttad Michael Keaton főszereplésével a „Fehér zaj” (White noise) című filmet? Akkor gondolj arra.

szellem.jpg

A paranormális jelenségeket kutató területen a fehér zaj leggyakoribb alkalmazása az úgynevezett„szellemdoboz” (spirit box) segítségével történik. A „szellemdoboz” alapjában véve egy átalakított rádió, amely gyors ütemben nézi át a rádióállomásokat. A művelet során csupán szófoszlányok - vagy még annyi sem - hallatszik. Ami marad, az nem más, mint hangos és idegesítő fehér zaj. Ismétlem, az elmélet szerint a lelkek meg tudnak nyilvánulni ezen a csatornán keresztül. Vannak, akik kedvelik ezeket a dobozokat. Bár én nem vagyok a „szellemdobozok” nagy rajongója, de elismerem, hallottam már korábban érdekes dolgokat kijönni belőle.

A cikket írta: Sarah Chumacero / paranormális jelenségek kutatója

Sarah a megalkotója az igen közkedvelt, paranormális jelenségekkel foglalkozó Living Life In Full Spectrum (Teljes skálán élve az életet) címet viselő blognak. A paranormális jelenségek lelkes kutatójaként Sarah már évek óta folytat nyomozásokat különböző helyszíneken, a megmagyarázhatatlant fürkészve. Leginkább a szellemvilág érdekli, és az ebben a témában őt foglalkoztató gondolatokat, megszerzett tapasztalatait, nyomozási technikáit, elméleteit, valamint híres paranormális esetek részleteit osztja meg blogjában, illetve Facebookon, Twitteren és Instagramon — és persze minden egyebet, ami a nyomozások alkalmával történik vele.

 __________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr1115403722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek