A sáfrány csökkenti a szülés utáni depresszió tüneteit
2020. február 03. írta: Nexus Magazin

A sáfrány csökkenti a szülés utáni depresszió tüneteit

safrany.jpg

Az derül ki a Pharmacopsychiatry szaklapban megjelenő tanulmányból, hogy a sáfrány hatékony alternatívát jelenthet a szülés utáni depresszió kezelésében. A jelentés arról is beszámol, hogy legalább annyira hatásos, de jóval biztonságosabb, mint a jól ismert antidepresszáns szer, a fluoxetin.

A Teheráni Egyetem Orvostudományi Karának és a Kásáni Egyetem Orvostudományi Karának kutatói Iránban, kettős-vak klinikai vizsgálatok során összehasonlították a sáfrány és a fluoxetin biztonságosságát és hatásfokát, a szülés utáni depressziót enyhítő kezelések esetében.  

A kísérletben 68 olyan, 18 és 45 év közötti, újdonsült anyuka vett részt, akik enyhe vagy mérsékelt szülés utáni depresszióban szenvednek.

A vizsgálat során a kutatók néhány anyukának kétszer 15 milligramm sáfránykivonatot adtak be naponta, míg a többi édesanya kétszer 20 milligramm fluoxetint kapott, szintén naponta.

A kezelés hat héten át tartott. Az orvosok ezután kiértékelték a résztvevők depressziós tüneteit.

Az eredmények azt mutatták, hogy mind a sáfránykivonat, mind a fluoxetin hasonló javulást okozott a depresszió tüneteit illetően. Viszont azok, akik fluoxetint kaptak, gyakrabban észleltek olyan mellékhatásokat, mint például a fejfájás, a szájszárazság, a napközbeni aluszékonyság vagy az izzadás, mint azok, akik sáfránykivonatot szedtek.

A vizsgálatokról szóló jelentés végeredményben azt támasztja alá, hogy a sáfrány biztonságosabb alternatívát nyújt a szülés utáni depresszió tüneteinek kezelésében.

A cikket írta: Michelle Simmons

(Forrás: science.news)

 ______________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4915451736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek