2020. április 25-26: Újabb tiltakozások világszerte az 5G ellen
2020. április 22. írta: Nexus Magazin

2020. április 25-26: Újabb tiltakozások világszerte az 5G ellen

Egyre több helyen értesülhetünk arról, hogy az elmúlt hetekben több adótornyot is szabotáltak illetve felgyújtottak – legutóbb az Egyesült Királyságban és Hollandiában - az 5G technológia bevezetésének ellenzői.

Tagadhatatlan, hogy napjainkban nagyobb méreteket öltenek az 5G ellen tiltakozó megmozdulások, az viszont nem egyértelmű, hogy ezek a tüntetések - csak és kizárólag - a COVID-19 terjedése miatt robbantak ki, újabb indokot keresve az 5. generációs telekommunikációs hálózat telepítésének megfékezésére.

Az első világszintű 5G ellenes demonstrációra 2020. január 25-én került sor, de korántsem ez volt a legelső a nevezetesebb események a sorában.

tiltakozasok.jpg

Valóban csak egy összeesküvés-elmélet áll a sorozatos tiltakozások hátterében?

Orvosok és tudósok már 2017-ben is kértek moratóriumot az 5G bevezetésére vonatkozóan. A moratórium valaminek a felfüggesztése, vagy időleges elhalasztása, jogi értelemben pedig haladék, türelmi idő kérését jelenti. A szakemberek tehát már évekkel ezelőtt sem a technológia teljes elvetését követelték, csak hivatalos formában is szerették volna felhívni a figyelmet, hogy talán okosabb lenne megfelelő időt szánni egy új vívmány alapos vizsgálatára, mielőtt költséges világméretű, sőt a világűrt is érintő beruházásokba kezdenénk.

Az 5G elleni „fellebbezést” azóta már 225 tudós írta alá, több mint 41 országból. A dokumentumban azt is kifejtik, hogy különösen az ad okot komoly aggodalomra, hogy az 5G technológia bevezetésével összességében már olyan nagy mennyiségű elektromágneses sugárzásnak leszünk kitéve állandó jelleggel a vezeték nélküli kapcsolatok által, amelynek hatásai – a megfelelő vizsgálatok és tesztek hiányában – előre nem látható következményekkel járhatnak.

Hiszen a jelenleg is használt mobiltelefonok, mikrohullámú sütők, és egyéb elektromos eszközök mellett még meg fog jelenni az 5G hálózaton alapuló „Dolgok Internete” (Internet of Things - IoT), amely lehetővé teszi „okoseszközök” alkalmazását például az iparban, a közlekedésben, az üzletekben, az iskolákban, a munkahelyeken, és az otthonainkban is.

Végül is mi a baj az 5G-vel?

Az 5G technológiával kapcsolatos jelenlegi helyzetet az alábbi videó szemlélteti, melynek címe: Az 5G tömegkísérlet - Nagy ígéretek, ismeretlen kockázatok

Az 5G technológiával az internet gyorsabb lesz, mint valaha, a full HD felbontású filmek letöltése is mindössze néhány másodpercbe fog telni, és az Európai Bizottság úgy tervezi, hogy 2025-re már teljes lesz a lefedettség a kontinens lakott területein.

Ami viszont nehezményezhető, hogy az európai állampolgárokkal nem tudatják, hogy az előzetes becslések szerint ennek a rendszernek a létrehozásához milliónyi új 5G adótorony kiépítésére van szükség a Földön, és ezek mellett még legalább 20 000 műholdat kell telepítenünk a világűrbe ahhoz, hogy a mintegy 200 milliárdra tehető sugárzó okoseszközt működtetni tudjuk. Vagyis globális lefedettséget igényel, ezáltal pedig a világ egyetlen egy állampolgárának sem adatik majd meg, hogy kivonja magát a sugárzásnak való kitettség alól.

Arra vonatkozóan, hogy a vezeték nélküli hálózatok veszélyesek-e, a tudományos közösségben megoszlanak a vélemények. A tudósok egy része azt mondja, hogy biztonságos, másoknak komoly aggályaik vannak, mivel számos tanulmány igazolta már a sugárzás káros hatását. De még azok a szakemberek is, akik biztonságosnak ítélik a vezeték nélküli hálózatokat, azt mondják, hogy további vizsgálatokat kellene végezni.

Az 5G biztonságosságát alátámasztó néhány tanulmány elkészítését nagyrészt a telekommunikációs cégek finanszírozták, bár annyit még ők is elismertek, hogy az elektromágneses jelek egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Kockázatmentes társadalom nem létezik. Az élelmiszerek egy része, amelyet elfogyasztunk, káros az egészségünkre, az alkoholtól kezdve a gyors ételekig. De ha nem akarsz hamburgert enni, akkor egyszerűen csak kerülöd, és nem eszed. Az 5G bevezetése után azonban nincs önkéntes kívülmaradás.

(Forrás:YouTube)

2018 szeptembere óta létezik egy olyan, ugyancsak 5G elleni nemzetközi fellebbezést tartalmazó weboldal is, amely nemcsak a Föld és annak lakói, de a világűr védelmében is szót emel: International Appeal – Stop 5G on Earth and in Space

A dokumentum teljes szövegét 30 nyelvre fordították le, köztük magyarra is, amely itt olvasható

A weboldal lehetőséget nyújt a fellebbezés online aláírására is – szervezetként illetve egyénileg is.

Hol tartunk a kockázatok felmérésében?

Richard Blumenthal, az Amerikai Egyesült Államok szenátora (Demokrata Párt - Connecticut) ugyancsak aggodalmát fejezte ki az 5G technológia lehetséges egészségügyi kockázatai kapcsán a 2019. február 7-én megtartott ülésen.

Blumenthal – miután megelégedéssel nyugtázta az 5G technológia által nyújtott előnyöket – kételyeinek adott hangot a több milliónyi kisebb bázisállomás kiépítését, illetve ezeknek a közegészségügyet érintő következményeit illetően, tekintettel arra, hogy ezeket az állampolgárok otthonai, az iskolák és a munkahelyek közelében kell megépíteni.

A szenátor azt is megemlíti, hogy 2018 decemberében levelet intézett az FCC (Szövetségi Távközlési Bizottság - Federal Communications Commission) biztosa, Brendan Carr felé, amelyben az 5G technológia biztonságosságát alátámasztó tanulmányok bemutatását kérte tőle azaz, milyen kutatásokat végeztek ez ügyben, illetve hol kerültek publikálásra ezek a tanulmányok.

Carr azonban „elmulasztotta ennek a kérésnek a tényleges teljesítését, hiszen folyamatosan csak az FDA (az USA Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hatósága - Food and Drug Administration) hivatalos állásfoglalását szajkózta,… amely az FDA weboldalán is megtalálható, és amely a legkevésbé sem mondható kielégítőnek. Ez egy felületes, egy tessék-lássék hivatkozás a már korábban is létező adatokra, amely így szól, idézem: ’Az FDA azt sürgeti, hogy a telekommunikációs iparág mielőbb tegyen lépéseket, például támogasson további kutatásokat a rádiófrekvenciás mezők lehetséges biológiai hatásaira vonatkozóan a mobiltelefonok által kibocsátott jelek tekintetében.’ Úgy hiszem, hogy az amerikaiak megérdemlik, hogy tudják, melyek ezek az egészségüket érintő hatások,… és megérdemlik azt a kötelezettségvállalást is, hogy kutatásokat végezzünk a kiemelkedő fontosságú kérdésekben.” – fejtette ki véleményét Blumenthal.

Majd a következő kérdést tette fel Brad Gillen-nek (a vezeték nélküli kommunikáció iparágát és az ehhez tartozó cégeket képviselő szervezet, a CTIA ügyvezető alelnöke) és Steve Berry-nek (a vezeték nélküli távközlési szolgáltatókat képviselő Competitive Carriers Association elnök-vezérigazgatója):

„Mennyi pénzt szán az iparág további független kutatások – hangsúlyozom, független kutatások – elvégzésére? Folyamatban vannak-e már ilyen független kutatások? Van-e olyan, amelyik már be is fejeződött? Hol találják ezt meg a fogyasztók? És mindezek a kérdések ennek az új technológiának, amelyről eddig is beszéltünk, a biológiai hatásaira vonatkoznak.”

A Gillen részéről adott válaszra - amelyben megköszönte, hogy a szenátor ilyen figyelmet fordít erre a kérdésre, és elmondta mennyire fontos a biztonság, illetve kifejtette, hogy ők is a szakemberek valamint az FDA ténymegállapításaira hagyatkoznak, valamint elmondta azt is, hogy tudomása szerint jelenleg nem folynak ilyen irányú kutatások, de boldogan működik együtt a szenátorral azoknak a lehetőségeknek a megvizsgálásban, amelyek elősegítik további tanulmányok elkészítését… - Blumenthal így válaszolt:

"Lényegében a válasz a kérdésemre, hogy mennyi is ez a pénz: zéró.” – majd így összegezte az elhangzottakat:

Szóval valójában semmiféle kutatás nincs folyamatban, amolyan vakrepülést végzünk, már ami az egészséget és a biztonságot illeti.

(Forrás:YouTube)

 

 (Forrás: activistpost.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3615629968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

masada 2020.04.23. 13:13:43

Jó ne tartsuk már fel a technikai haladást! Hol akarunk élni, ismét középkorban?!

John Doe3 2020.04.24. 15:42:27

@masada: annak idején ezt lehetett volna azoknak is mondani, akik a cipőboltokba telepítettek röntgenkészülékeket. És mi lett a vége? (Ezzel csak arra akarok utalni, hogy a demagógia nem érv -- egyik irányban sem.)

Az 5G-ről meg annyit, hogy nem tudom, a tiltakozók nincsenek-e megvezetve. Amíg ugyanis az 5G ellen tüntetnek, úgy, hogy a többszázszoros terhelést okozó mobilkészülék-használat ellen nem tiltakoznak, addig nem tudom komolyan venni a tiltakozásukat.

Egyébként a mottó is félrevezető, ugyanis a mobilhasználati szokások csak és kizárólag a felhasználón múlnak. Az adótornyok által okozott terhelés elhanyagolható töredéke a készülékek által okozottnak. Nem lehet, hogy a figyelem fókuszának elterelése valójában jól átgondolt, de távolról sem publikus célokat szolgál?

TSandor Toth 2020.04.25. 09:01:32

@John Doe3: Nem figyeltél oda a cikkre. 5G től kezdve nemcsak a mobiltelefonok fognak kommunikálni hanem még a hajszárító is, azaz az eddigi ember okozta elektroszmog a 100 de akár 1000 szeresére is nőhet. Az nem kérdés, hogy az amerikai kapitalista szemlélet fog győzedelmeskedni: amíg nem bizonyosodik be, hogy káros addig minden szép és jó, majd ha bebizonyosodik gyártunk hozzá védőeszközt és gyógyszert oszt dől a lé. Nincs semmi baj vele míg csörög a profit a kasszában! A mentalitás kb. olyan mintha kiugranánk 10000 méter magasan egy repülőből és zuhanás közben kéne feltalálni az ejtőernyőt.

CCnick 2020.04.25. 11:24:09

@John Doe3: "akik a cipőboltokba telepítettek röntgenkészülékeket" Ez rossz párhuzam, a röntgent akkoriban találták fel, kb semmit nem tudtak róla csak használták a teljes tudatlanság magabiztosságával. Az 5G viszont nem egy frissen felfedezett dolog amiről senki semmit nem tud csak rácsodálkozik.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek