ANYmal, a jövő csomagkézbesítője
2019. december 20. írta: Nexus Magazin

ANYmal, a jövő csomagkézbesítője

Talán nem is annyira a távoli jövőben, egy falka robotkutya fog járkálni az utcákon, arra kiképezve, hogy vezető nélküli járműveken utazzanak, és a csomagjainkat egyenesen az ajtónk elé rakják le.

Az egyik vezető német autóipari konszern, a Continental, egy új szállítási módszerre vonatkozó találmányát mutatta be a fogyasztóknak megrendezett Elektronikai Kiállításon (Consumer Electronics Show - CES) Las Vegasban. A bemutatón négylábú robotkutyák ugráltak ki vezető nélküli járművekből, hogy csomagokat juttassanak el egyenesen a küszöbig.

A Continental összeállt a zürichi műszaki egyetem (ETH Zurich University) ANYbotics elnevezésű, robotokat gyártó részlegével, amely olyan négy lábon járó szerkezetek feltalálásával vált ismerté, amelyek képesek ajtókat kinyitni valamint csuklós karjukat használva és a kívánt emelet gombját megnyomva, akár liftezgetni is. ANYmal, a robotkutya végtagjait úgy alakították ki, hogy az emberi lépésnek megfelelő ütemben tudjon mozogni.

Jellemzői a következők:

  • súlya 30 kg
  • 10 kg-os csomagot bír el
  • a működését biztosító elem egy feltöltéssel 2-4 órát bír ki
  • egy óra alatt 1,6 km-t tud megtenni
  • LIDAR vagy sztereo kamerákkal felszerelt
  • szénszálakból és alumíniumból készült
  • víz- és porálló

A Continental egy speciális járművet is kifejlesztett, kifejezetten a kutyák szállítására. A jármű neve CUbE - egy kabinszerű, önjáró kisbusz, amely egyszerre akár több robotkutya szállítására is alkalmas. Amikor a kisbusz megérkezik a célállomásra, a hátsó ajtaját kinyitva engedi útjára a robotkutyákat, hogy azok a címzett bejárati ajtaja elé letehessék a csomagot.

cube.jpg

A Continental úgy hiszi, hogy ezzel az új módszerrel a jövőben még hatékonyabban oldható majd meg az úgynevezett „utolsó mérföldes” vagyis az üzletekből és áruházakból a vásárlókig történő szállítás.

„A robotizált szállítás segítségével a Continental zökkenőmentes mobilitást biztosító álma egészen a vásárlók ajtajáig kiterjeszthető.” nyilatkozta Ralph Lauxmann, a Continental Systems & Technology biztonságos karosszériákat gyártó részlegének vezetője. 

„Elképzelésünk szerint a robotizált szállítás ilyen módon történő összehangolásával, amelynek során vezető nélküli járművek viszik a szállító robotokat, meglehetősen hatékony kis csapatot tudunk alkotni.”

A kiállításon a Continental bemutatott egy demót is, hogyan is néz ki mindez a valóságban.

A Robotic Systems Lab különböző videókat mutatott be, amelyeken ANYmal változatos feladatokat teljesít – szalad, mászik vagy éppen csak sétálgat.

A legutolsó videóklipben ANYmal egyik tagolt végtagját használja, hogy lenyomja az ajtókilincset és így könnyedén kinyissa az ajtót. Amint besétál az épület előcsarnokába egy ember kis híján fellöki, amely azonban úgy tűnik, nem igazán billenti ki a robotot az egyensúlyából.

Nagy valószínűséggel ezek az ijesztő jelenetek, mint egyedül liftezni vagy kivédeni az emberi lökdösődést, szerezték meg ANYmal számára a kellő hírnevet ahhoz, hogy egy rövidke „beugró szerepet” kaphasson a sci-fi TV-sorozatban, az X aktákban.

„Az embereket már évtizedek óta lenyűgözik a robotok, és ez a csodálat egy cseppet sem fakult az idő múlásával. Így amikor felhívtak bennünket, hogy szerepet ajánlanának ANYmal-nak az X aktákban, rendkívül izgatottak lettünk.”

anymal_x_aktak.jpg„ANYmal végigszalad egy sötét folyosón Scully és Mulder ügynököt üldözve a film egyik idegtépő üldözési jelenetében.” írta blog posztjában Peter Fankhauser, a Robotic kutatóasszisztense. 

Alkotói mégis úgy gondolják, hogy sokkal gyakorlatiasabb helyzetekben is igen jól alkalmazhatók ANYmal adottságai, minthogy a Hollywood-i filmvásznon szerepeljen.

Különböző fedélzeti érzékelők és kamerák teszik őt alkalmassá arra, hogy bármilyen terepen önállóan navigáljon, például hogy lépcsőkön fel- és lemenjen, akadályokon átmásszon, gödröket átugorjon, vagy szűk helyekre bemásszon.

anymal_felderito.jpg

Olyan érzékelőkkel van felszerelve, amelyek folyamatosan feltérképezik a körülötte található akadályokat, így biztonságos útvonalat tud találni a legbonyolultabb helyeken is.

Az ETH Zurich úgy véli, hogy ANYmal olaj- és gázfinomítók ellenőrzésére lenne a legalkalmasabb, főként az emberre veszélyes helyzetekben.

„A csúcstechnológiának számító RGB zoom kamera már nagy távolságokból is tömérdek mennyiségű információt tud összegyűjteni.” – olvashatjuk ANYmal weboldalán. A számítógépes látást megvalósító algoritmusok segítségével olyan, analóg mérőműszerek által kimutatott értékeket is le tud olvasni, amelyek az alkatrészek állapotát, a folyadékszintet vagy a szelepelzáró karok pozícióját jelzik. Képes távolról is hőmérséklet vizsgálatot végezni, amely egyik módja annak, hogy észleljék a tűzveszélyes helyeket, mielőtt még a katasztrófa bekövetkezne.

Sőt, ANYmal még ahhoz is elég ügyes, hogy egy pohár vizet elvigyen anélkül, hogy egy cseppet is kilötyögtetne belőle.

Csupán egyetlen kérdés tisztázatlan vele kapcsolatban, mégpedig az, hogy vajon mennyibe is fog majd kerülni.

A cikket írta: Annie Palmer / technológiai újdonságokról beszámoló riporter

(Forrás: dailymail.co.uk)

 További Hírek és Videók a NEXUS Magazin weboldalán!

 ________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7215360124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek