A druidák ősi, ír „gyógyító földje” valóban működik
2019. december 22. írta: Nexus Magazin

A druidák ősi, ír „gyógyító földje” valóban működik

Észak-Írországban gyógyhatású földre bukkantak. A Fermanagh megyéből származó talajmintákban ugyanis erős antibiotikumokat fedeztek fel.

A kutatók sokszor komolytalannak titulálják a népi gyógyászatot, néha azonban őseink bölcsessége meglepő eredményt hoz. Jelen esetben például, miközben a szakemberek az ősi, ír „gyógyító talaj” után kutattak, amelyről hosszú ideje azt tartják, hogy különleges gyógyhatással rendelkezik, egy olyan, korábban ismeretlen baktériumtörzset fedeztek fel, amely a világ 4 legveszélyesebb betegségét okozó szuperbaktérium ellen is hatásos antibiotikumot termel, olvasható a Phys.org-on.

irorszag.jpg

A megyében található Boho fennsíkon lévő különleges talajról azt tartják, hogy számos betegségre gyógyír. A fogfájástól kezdve a torokfertőzésig, mindenféle betegség ellenszereként ismert. Használatának története a hajdanán ezen a területen élő druidákig vezethető vissza, de egyes elképzelések szerint a neolitikumig is visszanyúlik.

„Az új baktériumtörzs a világ 6 legfontosabb antibiotikum-rezisztens kórokozójából 4 ellen hatásos, köztük az (általában súlyos kórházi fertőzésként ismert) MRSA fertőzés ellen is” – nyilatkozta Paul Dyson, a téma egyik kutatója a Swansea Egyetem Orvosi Karáról. „Kutatásunk eredménye fontos előrelépés az antibiotikum-rezisztencia elleni küzdelemben.”

Majd hozzátette: „Munkánk egyértelműen megmutatta, hogy az új antibiotikumok létrehozására törekvő kutatások esetében, érdemes a népi és hagyományos orvoslás eszközeit is vizsgálni. Tudósok, történészek és archeológusok tudására egyaránt szükség van a feladat során. Olybá tűnik, hogy e modern kori probléma megoldásához az ősi bölcsességekig kell visszamenni.”

A globális egészségügyi problémák között az egyik legfontosabb az antibiotikumok ellen rezisztens szuper patogének kialakulása, amelyek milliók életét veszélyeztetik, és amelyekkel a kutatók kétségbeesetten próbálják újabb és újabb antibiotikum feltalálásával felvenni a harcot.

druidak.jpg

Az ír talajban talált új baktériumtörzs a Streptomyces sp. myrophorea nevet kapta. Felfedezése reményt adhat, hogy a világ egyéb részein, az ősi időkben használt népi gyógyászat írásos formában is fennmaradt módszereinek tanulmányozásával, újabb antibiotikumokat fedezzünk fel.

„A Streptomyces sp. myrophorea-ból kinyert antimikrobiális hatóanyagok felfedezése lehetőséget kínál, hogy új gyógyszereket hozhassunk létre, sok kockázatos és életveszélyes multi-rezisztens baktérium ellen.” – tette hozzá a kutatócsoport másik tagja, Dr. Gerry Quinn. „Most a fellelt antibiotikumok tisztítására és azonosítására kell koncentrálnunk. Ugyanebben a talajmintában más antibakteriális hatással bíró organizmust is találtunk, amellyel még tovább növelhetjük a kezelhető multi-rezisztens patogének spektrumát.”

A cikket írta: Bryan Nelson / szabadúszó újságíró

(Forrás: mnn.com)

 

Ősi titkokkal foglalkozó, letölthető cikkek a NEXUS Magazin korábbi számaiból:

GÖBEKLI TEPE FEHÉR MÁGUSAI (18 oldal - NEXUS 2019. július-augusztus)

AZ ŐSI MEGALITOK REJTETT EREJE (18 oldal - NEXUS 2019. szeptember-október)

AUSZTRÁLIA ŐSEMBEREI (15 oldal - 2019. november-december)

AZ ŐSI EGYIPTOM ÓRIÁSAI (16 oldal - 2019. november-december)

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4315360634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek