Az első látogató egy másik csillagrendszerből
2019. december 29. írta: Nexus Magazin

Az első látogató egy másik csillagrendszerből

- Oumuamua története

Karen J. Meech asztrobiológus, Naprendszerünk keletkezésének hátrahagyott maradványait tanulmányozva igyekszik rájönni arra, hogyan jöhettek létre lakható bolygók.

az_elso_latogato.jpg

Határtalan érdeklődése a Földön kívül létező élet iránt, még gyermekkorában alakult ki, miközben kíváncsian nézte az Űrszekerek egymást követő részeit. A sorozatból merített lelkesedése kísérte végig pályafutását a fizika, és a csillagászat területén.

A Planetológiából PhD fokozatot szerzett csillagász jelenleg a Hawaii Egyetem asztrobiológiai csoportját vezeti, és az után kutat, létezik-e hasonló életforma a Földön kívül is.

Karen társkutatóként vesz részt a NASA EPOXI és Stardust-NExT elnevezésű felfedező küldetéseinek földi illetve a világűrbe telepített megfigyelőprogramjainak koordinálásában.

A NASA folyamatosan figyel egy lehetséges aszteroidabecsapódás veszélyére, és az 1970-es évek óta várja, hogy egy csillagközi látogató áthaladjon a Naprendszeren. Ezért az Amerikai Egyesült Államok Légiereje által finanszírozott Pan-STARRS teleszkóp (Panoramic Survey Telescope And Rapid Response System, azaz Panoráma-felmérő távcső és gyors reagálású rendszer) minden éjjel pásztázza az eget, de két évvel ezelőttig semmi érdemlegeset nem láttak a NASA kutatói.

Azonban 2017. október 17-én a Pan-STARRS észrevett egy objektumot, ami gyorsan haladt a csillagok között. A helyzetét és a gyorsaságát vizsgáló szokásos mérések egészen sajátos eredményt mutattak. Október 22-én pedig már elég adatuk volt ahhoz, hogy megállapítsák, ez az objektum nem a Naprendszerünkből érkezett...

A rendkívüli eseményt csak jóval később hozták nyilvánosságra. Erről a jelentős felfedezésről számol be Karen J. Meech nem mindennapi TED előadásában.

 (Magyar felirat beállítása: Feliratok - Beállítások/nyelv megadása)

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5115368906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek