Hogyan hatnak a diétás italok az 50 feletti nőkre?
2020. január 03. írta: Nexus Magazin

Hogyan hatnak a diétás italok az 50 feletti nőkre?

uditok.jpg 

Az Amerikai Szívgyógyászok Társasága (American Heart Association) által publikált tanulmány kimutatta, milyen egészségügyi kockázattal járhat, ha a változó korban lévő nők naponta két, vagy több diétás italt fogyasztanak.

Kész őrület, ha belegondolunk, hogy amikor az üdítőket kiagyalták és piacra dobták, voltaképpen egészséges italoknak gondolták azokat. Sőt, gyógyhatású összetevőik miatt, például még gyógyszertárakban is forgalmazták némelyiket.

schweppes.jpgA Schweppes Ásványvizek hirdetése 1883-ban (Fotó: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32956291). A legelső Világkiállításon, amelyet 1851-ben rendeztek meg Londonban, a Schweppes üdítőgyártó céget jelölték ki a rendezvény hivatalos italbeszállítójának, így az esemény kapcsán a vállalat több mint 1 millió üveggel adott el palackozott italaiból. (Forrás: en.wikipedia.org)

Mi pedig lelkesen vásároltuk és iszogattuk ezeket az italokat: majd - a 21. századig gyorsan előrepörgetve az eseményeket -, egyszer csak azt vettük észre, hogy az USA-ban három felnőttből kettő, és három gyermekből egy túlsúlyos vagy elhízott.

7-up.jpg(Fotó: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:7-Up_Bottlers_Flavor_jug.jpg) A kereskedelemben forgalomba hozott szirupokat szódavízhez keverve, az üdítőitalok már házilag is elkészíthetőkké váltak. (Forrás: en.wikipedia.org)

Magyarország 4. helyen áll a világranglistán – három felnőttből kettő, hazánkban is testsúlyproblémával küzd, és átlagosan minden 4. gyermek túlsúlyos. Ezen mutatók alapján mi vagyunk Európa legelhízottabb nemzete. ( – a Szerkesztő).

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a cukrozott italok döntő szerepet játszottak az Egyesült Államokban járványszerűen végigsöprő elhízásban.

Ennek tükrében, a mesterséges édesítőkkel készített italok gondolata, talán még jó ötletnek is tűnhetett. De sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Folyamatosan látnak napvilágot azok a vizsgálati eredmények, amelyek feltárják a diétás italok fogyasztásából eredő egészségügyi kockázatokat –, ezúttal pedig egy újabb tanulmány jelent meg az Amerikai Szívgyógyászok Társaságának szakfolyóiratában, a Stroke-ban. Hát igen, a szaklap címe ez esetben eléggé árulkodó.

A kutatók kiderítették, hogy azoknál a változó korban lévő nőknél, akik két, vagy ennél több diétás italt isznak naponta, megnövekszik az elzáródott artéria következtében kialakuló agyvérzés kockázata.

A tudósok 81 714 olyan, 50-79 év közötti nő adatait elemezték, akik mindannyian részt vettek a nők egészségével foglalkozó, megfigyeléses vizsgálatokon alapuló kezdeményezésben. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy ez csupán egy, azok közül a kutatások közül, amelyek a mesterségesen édesített italok és az agyvérzés bizonyos típusainak kockázata között fennálló kapcsolatot, változó korú nők különböző csoportjain vizsgálták.

Miután összehasonlították azokat a nőket, akik hetente kevesebb, mint egyszer fogyasztanak diétás italokat, azokkal a nőkkel, akik két vagy ennél is több, mesterségesen édesített italt isznak naponta, az utóbbi kategóriába tartozó nők esetében a következő értékeket kapták:

  • 23%-kal nagyobb a valószínűsége annak, hogy agyvérzést kapnak.
  • 31%-kal nagyobb valószínűséggel éri őket érelzáródás következtében kialakuló (iszkémiás) stroke.
  • 29%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk szívbetegség (végzetes vagy nem végzetes kimenetellel).
  • 16%-kal nagyobb az esélyük arra, hogy bármilyen egyéb betegség következtében meghaljanak.

A nők néhány csoportja számára azonban, még ennél is magasabbak voltak a kockázatok.

  • Azoknak a nőknek, akik korábban még nem szenvedtek szívbetegségben vagy cukorbetegségben 2,44-szer nagyobb az esélye arra, hogy az agyban található kisebb erek egyike elzáródik, és ez a stroke valamelyik gyakori típusát okozza.
  • Azoknak a túlsúlyos nőknek, akik korábban még nem szenvedtek szívbetegségben vagy cukorbetegségben 2,03-szor nagyobb az esélye arra, hogy vérrög által okozott agyvérzés érje őket.
  • Azoknak az afroamerikai nőknek, akik korábban még nem szenvedtek szívbetegségben vagy cukorbetegségben 3,93-szor nagyobb az esélye arra, hogy vérrög által okozott agyvérzés érje őket.

uditok_a_polcokon.jpg

A számítások elvégzése előtt figyelembe vették a stroke kialakulásának egyéb kockázati tényezőit is, mint amilyen például az életkor, a magas vérnyomás és a dohányzás.

„Pusztán odafigyelésből sokan isznak alacsony energiatartalmú édesített italokat - különösképpen azok, akik túlsúlyosak vagy elhízottak –, hogy az étkezéseik során csökkentsék a kalória bevitelt. A mi tanulmányunk, és egyéb megfigyeléses vizsgálatok azonban kimutatták, hogy a cukrozott italok egyáltalán nem veszélytelenek, és azok gyakori fogyasztása összefüggésbe hozható a stroke, és más szívbetegségek kialakulásának kockázatával.”

- nyilatkozta a tanulmány vezetőszerzője Dr. Yasmin Mossavar-Rahmani (PhD), a Bronxban működő New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem járványügyi és népegészségügyi karának docense.

Mivel az összegyűjtött adatok nem tartalmaztak különösebb információt arra vonatkozóan, hogy milyen típusú diétás italok fogyasztásáról volt szó, így a kutatók nem tudták egyértelműen meghatározni az összetevők fajtáját sem.

„Nem tudjuk, hogy a résztvevők pontosan mely mesterségesen édesített italokat fogyasztották, így azt sem tudjuk, hogy a mesterséges édesítőszerek közül melyik káros és melyik veszélytelen.” mondta Dr. Mossavar-Rahmani.

Miközben a vizsgálatok kapcsolatot mutatnak a diétás italok és a stroke között, megfigyeléses vizsgálatként nem mutatnak ok-okozati összefüggést. Ettől függetlenül, addig is, amíg nem tudunk meg többet minderről, miért vállalnánk fel ennek esélyét? A Viktória korabeli üdítők talán gyógyhatásúak lehettek, de modern kori unokatestvéreik - úgy tűnik -, nem a legjótékonyabb oldalukról mutatkoztak be.

A cikket írta: Melissa Breyer / a treehugger.com felelős szerkesztője

Az ételekről, a tudományról, a művészetekről és a tervezésről szerzett tapasztalatokkal a háta mögött, Melissa több amerikai és nemzetközi kiadványt is szerkesztett már, illetve írt cikkeket különféle újságoknak, mint például a The New York Times napilapnak. Ő a társszerzője a Build Your Running Body (The Experiment, 2014) valamint a National Geographic kiadásában 2009-ben megjelent True Food: Eight Simple Steps to a Healthier You című könyveknek, de cikkírója volt a National Geographic  2014-ben megjelent útikalauzának is, amely a viszontagságos időjárás esetére tartalmazott túlélési praktikákat (Extreme Weather Survival Guide), illetve képszerkesztőként részt vett a Solaris Studio 2014-ben elkészített, fekete-fehér utcaképeket felvonultató (Black and White Street) gyűjteményének összeállításában is.

(Forrás: treehugger.com)

 ____________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3715391086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek