Erdei múzeum Norvégiában - „Ahogy kint, úgy bent…”
2020. január 05. írta: Nexus Magazin

Erdei múzeum Norvégiában - „Ahogy kint, úgy bent…”

Norvégiában működik egy múzeum, amelyet az Erdei Finn kultúra emlékének megőrzése érdekében hoztak létre 2005-ben, Oslótól kb. 110 km-re, Svullrya-ban.

A múzeum hatalmas archívummal rendelkezik, könyvekkel és több mint 350 000 műalkotással – azonban több olyan épületre tagolódik, amelyek alkalmatlanok arra, hogy kiállítsák, tárolják és épségben megőrizzék ezeket a műtárgyakat. Bár egy kiállítóterem, egy levéltár, egy aula, egy könyvtár és egy fogadóközpont is megtalálható jelenleg a komplexum területén, a múzeum mégis úgy döntött, hogy sokkal célszerűbb lenne, ha ezeket a látványosságokat és szolgáltatásokat, egyetlen létesítményen belül helyezhetnék el.

Ezért kiírtak egy pályázatot az új múzeum megtervezésére, amelyet egy dán építészeti cég, a Lipinski Lasovský Johansson nyert meg, azzal a koncepciójával, amelyben a mesterségesen épített, és a természetes környezetet összeolvasztották.

norveg_erdei_muzeum_3.jpg

A koppenhágai székhelyű tervezőiroda megalkotta a Finnskogens Hus-t, a finn kultúrát tükröző „szentélyt”, amely egy új múzeumot varázsol az erdőbe – a múzeumba pedig erdőt.

Finnskogen-nek hívják azt, a mintegy 32 kilométeres sávban elterülő zöldövezetet, amely Norvégia és Svédország határán húzódik. Az elnevezés nyersfordításban azt jelenti, hogy a „finnek erdeje”, és onnan ered, hogy ez a félreeső terület, Norvégia Hedmark megyéjében, adott valaha otthont azoknak a finn bevándorlóknak (Skogfinner, vagyis „Erdőlakó Finn”), akik a 16. és a 17. század között telepedtek le itt, és a teljes erdősávot megművelhetővé tették.

dan_tervezok.jpgBalról jobbra: Hanna Johansson, Juráš Lasovský és Filip Lipinski (Fotó:azuremagazine.com)

A mintegy 2000 m2–es alapterülettel rendelkező épület, a tervezők elmondása szerint: „egyfajta átmenetet valósít majd meg a kint, és a bent között.”

norveg_erdei_muzeum_1.jpg

Ennek az elképzelésüknek a megvalósítását szolgálja például az a megoldás is, hogy a múzeum alapterületéről eltávolítandó füvet – földdel együtt – az épület tetején helyezzék el.

norveg_erdei_muzeum_4.jpg

A tervek szerint, a múzeumba érkező látogatókat a padozattól a mennyezetig érő, hatalmas ablaktáblák látványa fogadja. A tartóoszlopok erdeje egy tisztásra emlékeztető képet idéz, és fény árad be a tetőszerkezet gerincénél kialakított ablakokon keresztül, hasonlóan azokhoz a füstnyílásokhoz, amelyeken keresztül kunyhóik szellőztetését oldották meg hajdanán az „Erdőlakó Finnek”.

Az épületen belül, a folyóra néző két terem ad otthont az állandó és az időszaki kiállításoknak, ezeket pedig az előcsarnok választja el a múzeum másik szárnyától, ahol az auditórium illetve a leletekből összeállított gyűjtemény található.

norveg_erdei_muzeum_2.jpg

A múzeum jellegzetességei közé fognak még tartozni az égetett fából kialakított elemek is, amelyekkel az „Erdőlakó Finnek” sajátságos mezőgazdasági módszerének, az égetéses-irtásos földművelésnek kívánnak emléket állítani. A finn bevándorlók ugyanis egy bizonyos földterületen felégették a növényzetet, amely ezáltal tápanyagban gazdag hamut hagyott maga után.

Az ilyen módon megművelt területek ugyan már rég a múltba vesztek, ez a modern és újszerű épület azonban az „Erdőlakó Finnek” tiszteletére emelt, művészien kivitelezett emlékműként fog fennmaradni a megépítését követő években is.

A cikk Lloyd Alter írása alapján készült.

Lloyd Alter - az MNN (Mother Nature Network) riportere és TreeHugger.com tervezésért és kivitelezésért felelős szerkesztője

„Cikkeket írok az MNN-nek, a TreeHugger.com-nak, bedolgozok a Guardian-nél, a Corporate Knights Magazinnál és az Azure Magazinnál. Őszintén büszke vagyok arra, hogy 2014-ben a zöld építésről szóló írásommal elnyertem a USGBC (U.S. Green Building Council – Amerikai Környezettudatos Építési Tanács) vezetőségének díját. Korábban az Architectural Conservancy of Ontario elnöke voltam, ahol harcot folytattunk a régi épületek megóvásáért. Jelenleg a Ryerson Egyetem belsőépítészeti tagozatán tanítok, de egy fürdőszobák tervezésével kapcsolatos könyv megírásával is próbálkozom.

Meggyőződésem, hogy túl sokat használunk mindenből – túl sok teret, túl sok földet, túl sok ételt, túl sok üzemanyagot, túl sok pénzt, és hogy a kulcs megélhetésünk fenntartásához mindössze annyi, hogy ezekből kevesebbet használjunk és fogyasszunk. Ennek pedig az a nyitja, hogy jobban megtervezzük magunk körül a dolgokat."

(Forrás: treehugger.com)

 __________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7015393614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek