Egy bolygóközi építészmérnök kalandjai
2020. február 05. írta: Nexus Magazin

Egy bolygóközi építészmérnök kalandjai

Xavier De Kestelier építészmérnök, számos projektben vett már részt a Föld legkülönbözőbb pontjain, így például a Pekingi Nemzetközi Repülőtér, a Kai Tak hajóterminál (Hongkong), a Kuvait Nemzetközi Repülőtér és a Yachtplus szuper jachtjainak megtervezésében.

Napjainkban azonban már a világűrben összeállítható, hosszú távon használható élőhelyek megtervezésével is foglalkozik.

holdbazis.jpg

Szilárd meggyőződése, hogy az építészmérnököknek döntő szerepük van a jövőben, a Marson vagy a Holdon kialakítandó, emberek által lakható települések megalkotásában.

Xavier De Kestelier az Európai Űrügynökség (European Space Agency - ESA) és  a NASA különböző kutatási programjaihoz csatlakozva, korábban már azt is tanulmányozta, mennyire képesek a 3D nyomtatással készített szerkezetek védelmet nyújtani az űrhajósoknak a napsugárzás, a meteoritok és a szélsőséges hőmérsékletek okozta megpróbáltatássokkal szemben.

Londonban él, és a HASSELL építészeti tervezőiroda technológiai tervezéssel és digitális innovációkkal foglalkozó csapatát vezeti.  

Az utóbbi időben két megbízáson is dolgoztak. Az Európai Űrügynökség felkérte őket, hogy tervezzenek egy falut a Holdra, illetve jelentkeztek arra a pályázatra is, amelyet a NASA írt ki, lakóhelyek létrehozására a Marson.

lakohely_a_marson.jpg(Forrás: hassellstudio.com)

De vajon amikor egy másik bolygón, mondjuk, például a Holdon akarunk építkezni, hogyan szállítjuk oda a szükséges építőanyagokat és eszközöket? Egyáltalán milyen anyagból kell felépíteni ezt a bizonyos „falut” ahhoz, hogy kibírja az akár 200 fokos hőmérséklet-ingadozást is? Hogyan lehet kivédeni a káros napsugárzást vagy bármilyen kozmikus sugárzást, amely könnyen a felszínig hatol, hiszen a Holdnak nincs mágneses tere?...

Ezek a kérdések nem maradnak megválaszolatlanok. Sőt, már konkrét terv is létezik a megvalósításra.

(Magyar felirat beállítása: Feliratok - Beállítások/nyelv megadása)

 _________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7115459006

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek