Miért alszunk: az alvás és az álmok új tudománya
2020. február 21. írta: Nexus Magazin

Miért alszunk: az alvás és az álmok új tudománya

Az alvás az egészség svájci bicskája

Az iparosodott nemzetekben az alvás megnyomorítása tragikus hatást mér egészségünkre és a közérzetünkre, sőt gyermekeink biztonságára, és nevelésére is. Ez a néma alváshiányjárvány - és rohamosan az egyik legnagyobb közegészségügyi kihívás lesz belőle, amivel a 21. században szembesülünk.     - Matt Walker

Matt Walker (Matthew Paul Walker) brit tudós; jelenleg az idegtudományok és a pszichológia professzoraként tanít a Kaliforniai Egyetemen, Berkeley-ben, ezt megelőzően pedig a Harvard Medical School pszichiáter professzora volt. 

Kutatásai során legfőképpen arra keresi a magyarázatot, hogyan hat az alvás az emberek egészségére, illetve hogyan kerülhetők el vagy enyhíthetők bizonyos betegségek, ha megfelelő mennyiségű alvásban részesítjük testünket.

alvas.jpg

Walker az alapítója és az igazgatója a Center for Human Sleep Science-nek, ahol az alvásnak az emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálják. A tudományos központban agyi képalkotó módszereket alkalmaznak (MRI, PET szkennelés), valamint nagy denzitású EEG felvételek, genomika, proteomika (fehérjék teljes körű, összetett, minőségi és funkcionális vizsgálata, és az ezt végző molekuláris biológiai illetve sejtbiológiai résztudományág neve), agyi stimuláció, illetve kognitív képességeket vizsgáló tesztek segítségével igyekeznek kideríteni az alvás szerepét életünkben.

De nemcsak az emberi szervezet erőnlétének és teljesítőképességének szempontjából vizsgálják az alvás fontosságát, hanem különböző betegségekre – Alzheimer-kór, Parkinson-kór, daganatos megbetegedések, depresszió, szorongás, szív- és érrendszeri betegségek, kábítószer-függőség, elhízás, cukorbetegség – gyakorolt hatását is tanulmányozzák.

2017-ben jelent meg Walker első könyve, Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams (Magyar kiadás 2019. - Miért alszunk: az alvás és az álmok hatalma), amely nemcsak a Sunday Times és a The New York Times bestsellere lett, de nemzetközi szinten is ott szerepelt a könyvek sikerlistáján. Négy éven át dolgozott ezen az írásán, amelyben azt fejti ki, hogy az alvásmegvonás számos végzetes betegséghez köthető, például a demenciához is.

miert_alszunk.JPG

Több mint 100 tudományos cikk fűződik a nevéhez, és olyan tévéműsoroknak volt a vendége, mint a 60 Minutes, a Nova, vagy a BBC News, de szerepelt már az Amerikai Egyesült Államok leghíresebb közszolgálati rádiójának, az NPR-nek (National Public Radio) Science Friday című műsorában is.

TED előadásának elején az is kiderül, hogy „az alváshiány 10 évvel öregíti a férfiakat”. Ennek jeléről – amely nem szarkalábak, őszülő halánték vagy markáns arcvonások formájában nyilvánul meg - természetesen részletesebben is beszámol.

(Magyar felirat beállítása: Feliratok - Beállítások/nyelv megadása)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr8415483664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek