Aranypor! Betegség elleni harc egy értékes fémmel felturbózva
2020. március 09. írta: Nexus Magazin

Aranypor! Betegség elleni harc egy értékes fémmel felturbózva

...egy bevonat a telefonok kijelzőjén, amely elpusztítja a baktériumokat

aranypor.jpg

Egy csipetnyi arany a legfontosabb összetevője egy újonnan kifejlesztett bevonatnak, amely ígéretesen növelheti az esélyeinket a fertőzések elleni küzdelemben. Ez az anyag segíthet megállítani a betegség terjedésének folyamatát, ha telefonokat, billentyűzeteket vagy kórházi felszereléseket vonnak be vele.

Ez a bevonat jelentős áttörést jelenthet, mivel fény által aktivált technológiája sikeresen pusztítja el a baktériumokat az olyan, alacsony fényerősség mellett is, mint amilyenekkel a kórházi osztályokon vagy várókban találkozhatunk. Korábbi kísérletek során csak az ennél tízszer erősebb fények bizonyultak hatásosnak.

A legújabb tanulmány arról számol be, hogy a mobiltelefonok kijelzőjén, illetve a billentyűzeteken alkalmazott, baktériumölő bevonat, az egészségügyi ellátáshoz köthető fertőzések legfőbb forrásait jelentő katéterek és lélegeztető tubusok belsejének bevonására is felhasználható.

Ez az okos bevonat kémiailag módosított arany, apró csoportjait tartalmazza, amelyeket egy antibakteriális és gombaölő színezőanyag, a kristályviola (genciánibolya) segítségével ágyaznak be a polimerbe.

„Az olyan festékanyagok, mint a kristályviola ígéretes jelöltek a baktériumok elpusztítására és a felületek sterilen tartására, hiszen ezeket széles körben alkalmazzák sebek fertőtlenítésére,” – nyilatkozta Dr. Gi Byoung Hwang, a tanulmány vezetőszerzője.

„Amikor éles fény éri őket, akkor reakcióképes oxigénformákat hoznak létre, ezek pedig a fényerősségre adott válaszként elpusztítják a baktériumokat, még pedig úgy, hogy károsítják azok sejthártyáját és DNS-ét. Ez a folyamat felerősíthető arany, ezüst vagy cink-oxid hozzáadásával.”

Az arany kulcsszerepet játszik a bevonat működésének sikerességében, mivel hidrogén-peroxidot termel, és ezáltal alkalmassá teszi ezt az anyagot az E. coli lebontására. Ennek a komisz baktériumnak, amelynek igen veszélyes törzsei is léteznek, nehezebbnek bizonyul az elpusztítása, mivel kettős membrán réteggel rendelkezik.

Egy-egy ilyen arany klaszter 25 aranyatomból áll, így mindössze egy minimális mennyiség szükséges ebből az értékes fémből a bevonat elkészítéséhez, amely vonzóvá teszi szélesebb körben történő felhasználását is.

(Forrás:rt.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9915511830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lüke 2020.04.06. 09:55:56

A nemesfémeket mindig felhasználták a gyógyászatban:
- Argentum nitricum pl pálca, oldat
- Ezüst kolloid ma
- arany fogamzásgátló eszköz méhszájra
- aranyfog,nemcsak ékszer,tartós,nem lép reakcióba,s fertőtlenit
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek