A kérdezés szabadsága
2020. április 03. írta: Nexus Magazin

A kérdezés szabadsága

„Kontroll” alatt tartja a spanyol kormány az újságírók koronavírussal kapcsolatos kérdéseit

Több mint 500 spanyol újságíró írta alá azt a nyílt levelet, amelyben visszautasítják a sajtótájékoztatók lebonyolításának a COVID-19 krízis idejére Madridban bevezetett új formátumát, melynek értelmében az új koronavírussal kapcsolatos újságírói kérdéseknek előzetesen a kormány sajtóhivatalának „szűrőjén” kell átjutnia.

a_kerdezes_szabadsaga.jpgPedro Sánchez spanyol miniszterelnök elnököl a videókonferencia formájában megtartott kormányülésen Madridban, 2020. március 17-én. (© Moncloa Palace/A Reuters tájékoztatása nyomán)

„A kérdezés szabadsága” címet viselő nyílt levelet, amelyet a spanyol média kedden tett közzé, eddig 527 újságíró írta alá. A levél azt sürgeti, hogy a kormány mielőbb vizsgálja felül és módosítsa újonnan életbe léptetett eljárását, amelyet a koronavírus járvány kirobbanásának okán vezettek be.

A jelenleg folyamatban lévő korlátozások következtében az újságírók nem lehetnek jelen személyesen a kormány médiaeseményein, azokat a kérdéseiket pedig, amelyeket a kormánytisztviselőknek kívánnak feltenni, először a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár felé kell benyújtaniuk, akit azzal bíztak meg, hogy eldöntse, melyik kérdés kerüljön majd megválaszolásra.

A nyílt levélben azzal érvelnek, hogy az efféle rendszerek rendkívüli módon sértik a szólásszabadságot, hiszen a sajtó azon ereje, amellyel beszámolásra késztetheti a kormányt, különös fontossággal bír, mialatt az állam rendkívüli hatáskörét gyakorolja a világméretű járvány ideje alatt.

„A legalapvetőbb módja annak, hogy az újságírás ezt a funkcióját betölthesse az, hogy a kormány tagjaihoz kérdéseket intézhessen – és vissza is kérdezhessen ezekkel kapcsolatban.” – olvasható a levélben.

A közvetlen videókapcsolaton alapuló sajtókonferenciák megvalósításának „technikai nehézségeire” való hivatkozás, csak egy „kifogás” a kormány részéről - teszik hozzá a levélben -, hiszen más nemzetek sikeresen valósítják meg az ilyen típusú, online sajtótájékoztatókat a koronavírus miatt elrendelt karantén idején.

„Semmi másról nincs szó, mint pusztán kifogásokról, amelyekkel kontroll alatt tarthatják a sajtót. Az, hogy a kormányhoz intézett kérdéseket magának a kormánynak az egyik tagja teszi fel, megmutatja az átláthatóság hiányát, és az információ áramlásának ellenőrzésére irányuló érdeket.” – írják az újságírók.

A közvetlen, online kapcsolat lehetőséget adna az újságírók számára, hogy reagálásképpen további kérdéseket tehessenek fel, és korlátozná a politikusok esélyét arra, hogy homályos és kitérő válaszokat adhassanak – mint ahogyan az sorozatosan előfordul a sajtótájékoztatók újonnan elrendelt és jelenleg is alkalmazott formájában. Ezen túlmenően, egy ilyen fajta szűrés, összességében véve alkotmányellenes is - írják a levélben -, és nyomatékosan kérik a kormányt, hogy minél előbb változtasson ezen a politikáján.

A rendkívüli állapot március 14-e óta tart Spanyolországban, amely a koronavírussal legjelentősebben sújtott nemzetek egyike. Az igazoltan fertőzöttek száma már meghaladja a 110 000 főt, és a mai napig több mint 10 000 halálesetet regisztráltak.

(Forrás: rt.com)

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9815586140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vackor1 2020.04.04. 10:17:16

Kíváncsi lennék a válaszra / indoklásra a kormánytól , arra pedig még jobban , hogy változik-e valami a tiltakozás hatására.

Nexus Magazin · https://www.nexusmagazin.hu/ 2020.04.04. 10:44:30

@vackor1: Ha lesz válasz és indoklás, akkor a spanyol újságírók, gondolom, nyilvánosságra is fogják hozni... én pedig igyekezni fogok felrakni a blogra. (SA)

vackor1 2020.04.07. 13:24:21

@Nexus Magazin: Figyelni fogom. :) Szép napot kívánok !
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek