Egymásnak ellentmondó értelmezések és magyarázatok a COVID-19-ről
2020. április 09. írta: Nexus Magazin

Egymásnak ellentmondó értelmezések és magyarázatok a COVID-19-ről

Ahogy egyre több és több információ áramlik be a világ minden tájáról, az egyetlen dolog, ami mostanra kristálytisztává vált, hogy két, egymásnak ellentmondó értelmezés és magyarázat szolgáltat számunkra információt a jelenlegi világjárvánnyal („pandémiával”) kapcsolatosan. A domináns, fősodratú értelmezés azt sugallja nekünk, hogy a COVID-19 rendkívüli egészségügyi kockázatot hordoz magában, az egyénekre és a társadalmakra nézve egyaránt – hogy rendkívüli intézkedésekre van szükség a vírus terjedésének megfékezése érdekében – hogy az elhalálozás kockázata nagyon magas és drákói intézkedéseket követel meg az, hogy megnyerhessük a vírus ellen ezt a csatát – és hogy a legjobb, amit tehetünk, ha elszigetelten és türelmesen várakozunk otthonainkban. A COVID-19-től való rettegés látszólag indokolttá teszi a társadalom, és ezzel együtt, a mindannyiunk túlélését biztosító gazdaság teljes leállítását.

A végítélet napját jósló forgatókönyv mellett egyre nagyobb méreteket ölt egy ettől eltérő megközelítés, amely megkérdőjelezi ezeknek a drákói intézkedéseknek a jogosságát, és harcba száll az elemzők többségének, szükségállapot bevezetését alátámasztó, előzetes becsléseivel. A világunkat számokban megjelenítő Our World in Data által készített grafikonokon is nyomon követhetjük a koronavírussal kapcsolatos adatokat és változásokat. Sok szakavatott tudós által készített tanulmány és elemzés biztosít minket afelől, hogy nincs olyan, bizonyító erejű adat, amely a kijárási tilalmat indokolttá tenné – hiszen a koronavírus is egy, a minden évben megjelenő sok vírus közül, amelyek a légutakat támadják. Azoknak a személyeknek a felderítésére és izolálására kellene fókuszálni, akiknek a tesztje pozitív és betegek, miközben hatékony és biztonságos kezelésben részesülhetnek azok, akiknek orvosi ellátásra van szükségük.

ellentmondas.jpg

A The Highwire március 26-i adásában, Del Bigtree beszámolt azokról a fontos nemzetközi statisztikákról, amelyek világosan megmutatják, hogy a COVID-19 miatt bekövetkezett elhalálozások száma, összehasonlítva azoknak a haláleseteknek a számával, amelyeket bármelyik szezonális légúti kórokozó, minden évben előidéz a legyengült szervezetű és idősebb emberek körében, valójában a normál értékek tartományán belül mozog. Az adásban azoknak a legnevesebb tudósoknak és járványtannal foglalkozó szakembereknek a magyarázatai is elhangzottak, akik nem értenek egyet ezekkel a rendkívüli „lezárásokat” megkövetelő intézkedésekkel, és kétségbe vonják az egészségünk szempontjából világvégét idéző forgatókönyvet. Az általuk képviselt értelmes megközelítés arra vonatkozóan, hogy mi is történik most valójában, megvilágosító és biztató is egyben.

Csak sejtéseink lehetnek azzal kapcsolatban, hogy mekkora visszaesést jelent a társadalom számára a gazdaság megszokott működésének meghatározatlan időre történő felfüggesztése, és aggodalomra ad okot, hogy a korlátozásokat és a kijárási tilalmat akkor vajon a COVID-19 elleni védőoltás kifejlesztéséig fent kellene-e tartani, illetve hogy a vakcina előállítását követően, kötelező jellegűvé teszik-e a védőoltást, mindenki számára.

Tucatnyi olyan, influenzaszerű tünetekkel járó megbetegedés létezik, amely az idősekre nézve, illetve az egyéb betegség miatt legyengült szervezet számára kiemelt kockázatot jelent. Az olasz lakosság kb. egynegyede az idősebb korosztályhoz tartozik, vagyis 65 év feletti.  A magas elhalálozási ráta kialakulásában jelentős szerepe van, hogy sokan azok közül, akik megfertőződtek a COVID-19 vírussal, más betegségekben is szenvedtek, és ehhez társult még a gyenge lábakon álló olasz egészségügyi rendszer, illetve az, ahogyan a haláleseteket nyilvántartásba vették.

olaszorszagi_helyzet.png

Az egészségügyi intézmények több elismert szakembere is hangot ad ellenérzésének

Kanadában két olyan egészségügyi szakember is kifejezte aggodalmát a szövetségi és tartományi kormányok drákói intézkedéseivel kapcsolatosan, akik korábban Tartományi Tiszti Főorvosi pozíciót töltöttek be hazájukban, és mindketten úgy összegezték véleményüket, hogy a kórházi ápolásra szoruló betegek, illetve az elhalálozások száma nem indokolja ezt a rendkívüli pánikhangulatot.

Egyikük Dr. Richard Schabas, aki 10 éven át volt Ontario tartomány Tiszti Főorvosa, illetve ő vezette és irányította a York Central Hospital-t a SARS krízis ideje alatt 2003-ban. Dr. Schabas úgy nyilatkozott, hogy a karantén fenntarthatatlan, illetve „a bekövetkezett elhalálozások száma egy normál influenzaszezon halálos áldozatainak számához hasonlítható. Ez nem azt jelenti, hogy ez semmiség, de katasztrofálisnak sem mondható…”

Dr. Schabas azt is elmondta, hogy az esetek „túlnyomó többségében” enyhe lefolyású a betegség vagy tünetmentesen zajlik le, és hogy jóval nagyobb lehet a nem regisztrált esetek száma, amely elképzelhető, hogy 2 millió főre is tehető, mivel nagyon sokan egyáltalán nem észlelnek tüneteket és a tesztek elvégzésének lehetősége korlátozott.

A másik szakember, aki ugyancsak ellenérzését fejezte ki a Kanadában bevezetett szigorítások kapcsán, Dr. Joel Kettner, a Manitoba Egyetem Egészségtudományi Karának professzora (korábban Manitoba tartomány Tiszti Főorvosa és a Fertőző Betegségek Nemzetközi Központjának orvos igazgatója). Dr. Kettner a CBC Radio 2020. március 15-i élő adása során mondta el véleményét a COVID-19 világjárvány megfékezésére hozott intézkedésekkel kapcsolatban:

„…a közegészségügyben eltöltött 30 évem alatt sohasem láttam még ehhez hasonlót, bármit és bárhol, ami ehhez fogható lett volna. És nem a világjárványról beszélek,… sohasem találkoztam még ilyesfajta reakcióval, és próbálom megérteni a miértjét...”

És hasonló véleménnyel állt a nyilvánosság elé Dr. Sucharit Bhakdi, Németország legelismertebb valamint legtöbbször említett és hivatkozott professzora, aki szaktekintélynek számít a mikrobiológia és az infektológia területén.

Elmozdulás a végítélet napjának jóslataitól

A brit kormány jól érzékelhető eltávolodása arról a pontról, hogy szabad lefolyást engedjen a COVID-19 terjedésének az Egyesült Királyságban, addig a pontig, hogy a teljes lakosságot karantén alá helyezze, most megkérdőjeleződik. Neil Ferguson, az Imperial College London professzora által készített epidemiológiai modellezés az Amerikai Egyesült Államokban 2,2 millió, az Egyesült Királyságban pedig 500 000 halálos áldozatot jósolt arra az esetre, ha nem tesznek azonnali lépéseket a vírus terjedésének lelassítása érdekében. Most azonban több tudós is azt a megállapítást tette, hogy ez a modell igencsak hiányos és téves, Ferguson pedig visszakozott korábbi állításától az elhalálozások számát illetően, és 20 000 főre módosította a COVID-19 következtében, várhatóan bekövetkező halálesetek számát az Egyesült Királyságra vonatkozóan.  Ferguson később azzal egészítette ki ezt a kijelentését, hogy kizárólag a szigorú intézkedések eredményeként szorítható le a halálos áldozatok száma 20 000 főre.

Az Egyesült Királyság nyugalmazott patológus professzora, Dr. John Lee, úgy nyilatkozott, hogy miközben a brit kormány kísérletet tett arra, hogy „a tudományra alapozott tanácsnak megfelelően cselekedjen, a kormányoknak emlékezniük kellene arra is, hogy a siettetett tudomány majdnem mindig rossz eredményeket szül. Rendkívüli nagyságrendű politikai lépésekre szántuk el magunkat... és alaposabb vizsgálat nélkül használtuk fel ezt a tudományt arra, hogy ezeket az intézkedéseket indokolttá tegyük.”

vilagjarvany.jpg

Az Oxfordi Egyetem epidemiológus professzora, Sunetra Gupta, aki ugyancsak kritikával illette Ferguson modelljét, a következőket mondta: „Csodálkozom rajta, hogy minden fenntartás nélkül elfogadták az Imperial modelljét.”

A Gupta professzor által készített tanulmány (Oxford modell) azt veti fel, hogy a vírus legalább 1 hónappal azelőtt kezdett el láthatatlanul terjedni, mint ahogyan azt feltételezték. Úgy becsüli, hogy az Egyesült Királyságban a lakosság mintegy fele már megfertőződött a COVID-19-cel, és hogy 1000 megfertőzött személy közül kevesebb, mint 1 lesz annyira beteg, hogy kórházi ápolásra szoruljon, míg a túlnyomó többség esetében enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlik le a betegség. Az Oxford modell alapján készített jelentés így folytatódik:

„A modellezés ismét visszahelyezi a fókuszt a ’nyájimmunitásra’; vagyis, hogy a vírus terjedése akkor fog majd megállni, amikor már elég ember válik ellenállóvá a vírussal szemben annak következtében, hogy ők már megfertőződtek vele.”

Miközben az egészségügyi hatóságok és a kormányok nem szívesen beszélnek a természetes úton megszerezhető nyájimmunitásról, alighanem pontosan ennek a folyamatnak vagyunk jelenleg részesei.

Amire most leginkább szükség van, mondja Gupta professzor, hogy „széles körben azonnal megkezdjük a szerológiai vizsgálatokat (antitest-tesztek), hogy felmérhessük, a járvány mely szakaszában járunk most éppen.” A professzor asszony és csapata, más kutatókkal együtt azt tervezi, hogy az Egyesült Királyságban elkezdik az antitest-tesztek elvégzését az általános népesség körében, ún. vírusneutralizációs próbákkal, amelyek megbízható adatokkal szolgálhatnak a védőimmunitásra vonatkozóan. A tudósok már Németországban is a koronavírus elleni „immunitásigazolások” kiadását tervezik. Az antitestek jelezni fogják, hogy a teszten résztvevő megfertőződött a COVID-19-cel, illetve ki is gyógyult a megbetegedésből, és így készen áll arra, hogy visszatérjen a társadalomba valamint a munkahelyére. Egyszerre 100 000 ember tesztelését tervezik, és azok nevére bocsátják ki a dokumentumokat, akik már sikeresen legyőzték a vírust.

immunitas_bizonyitvany.png

New York állam kormányzója, Andrew Cuomo, is úgy gondolja, hogy a mindenki számára ugyanazon időben elrendelt karantén, nem igazán egy jó közegészségügyi stratégia. Kihangsúlyozta, hogy különösen akkor válhat ez kedvezőtlen döntéssé, ha a fiatalabb és az idősebb generáció egy fedél alatt van összezárva.

valtozasok_amerikaban.png

Úgy véli, hogy a tesztek segítségével „azonosítani tudják majd a koronavírus antitesteket, azoknak az immár egészséges embereknek a szervezetében, akiknek a saját immunrendszerük segítségével sikerült felépülniük a betegségből, így őket már nem szükséges távol tartani a munkájuktól, illetve az antitesteket szállító plazmáik felhasználhatóvá válnak a megbetegedett emberek kezelésére, és arra, hogy ezek az emberek is immunitást szerezhessenek a vírus ellen.”

Cuomo úgy gondolja, hogy ez „a legokosabb lépés” a COVID-19 legyőzése érdekében. Jelenleg a The Mount Sinai Hospital-ban fejlesztik az antitest teszteket. Ha ezek a tesztek jól működnek, akkor lehetőség nyílik az egészségügyi szakemberek számára, hogy kiszűrjék azokat az embereket, akik nem betegek, illetve a megbetegedés kockázatát sem hordozzák, és így legalább ők visszatérhetnek eddig megszokott életükhöz.

A világban létező társadalmak emberemlékezet óta nem éltek még át kollektívan ilyen szigorú kormányintézkedéseket, amelyek a járványtannal foglalkozó szakemberek véleménye szerint, téves és megkérdőjelezhető adatokon alapulnak.

De a jelenlegi helyzet nem pusztán a tudósok és a politikusok időnként egymással szöges ellentétben álló, néha pedig egymáshoz közelítő álláspontjáról szól. Mindannyian részesei vagyunk a körülöttünk zajló eseményeknek, amelyek megfontolt és felelősségteljes viselkedést kívánnak meg - minden embertől.

(Forrás: vaccinechoicecanada.com)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr3015601522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek