Űrhajósok hagyták el vírussal fertőzött bolygónkat – az űrállomásra indultak
2020. április 13. írta: Nexus Magazin

Űrhajósok hagyták el vírussal fertőzött bolygónkat – az űrállomásra indultak

Hat órával a kazahsztáni kilövést követően Chris Cassidy a NASA-tól, valamint két orosz űrhajós Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner Szojuz-kapszulájukban megérkeztek a Föld körül keringő laborba. Két amerikai és egy orosz űrhajóstársukhoz csatlakoztak, akik egy héten belül vissza fognak térni a Földre.

kiloves_1.jpegEzen a videófelvételből kiragadott fotón, amelyet a Roscosmos Space Agency hozott nyilvánosságra, az látható, amint a Szojuz-2.1a hordozórakétát fellövik a Szojuz MS-16 űrhajóval és a Nemzetközi Űrállomásra tartó új legénységgel a Bajkonuri űrrepülőtéren (Kazahsztán) 2020. április 9-én. Az orosz rakéta utasai: az amerikai űrhajós, Chris Cassidy, valamint a két orosz űrhajós, Anatolij Ivanyisin és Ivan Vagner (Fotó:Roscosmos Space Agency, az AP-n keresztül)

A személyzet legújabb tagjai októberig tartózkodnak majd az űrállomás fedélzetén, és ők töltik be az előőrs szerepét, egészen a jövő hónapig, amíg a SpaceX el nem indítja a NASA űrhajóspárosát a floridai Kennedy Űrközpontból. Ez lesz az első olyan kilövés, amely amerikai űrhajósokat juttat Föld körüli pályára azóta, hogy a NASA emberek szállítására is alkalmas Space Shuttle programja 2011-ben befejeződött.

A csütörtöki kilövés még orosz léptékkel mérve is szolidnak és visszafogottnak számított, a koronavírus miatt kitört világjárvány megfékezésére tett intézkedésekből adódóan. A NASA szokás szerint ezúttal is élőben közvetítette a felszállást, de az amerikai űrügynökség mindössze néhány Oroszországban állomásozó alkalmazottja volt jelen Bajkonurban.

Cassidy felesége, Peggy, a NASA Repülésirányító Űrközpontjában nézte végig a kilövést, Houstonban. Mrs. Cassidy néhány héttel ezelőtt tért vissza Oroszországból, ahol a csillagvárosi űrhajóskiképző központban lehetősége volt személyesen is elbúcsúzni férjétől.

A fellövés előestéjén az űrhajósok úgy nyilatkoztak, hogy fantasztikusan érzik magukat, már csak azért is, mert szigorú karanténban töltötték az elmúlt hónapot. A helyszínen összegyűlt gyér tömeg megtartotta a biztonságos távolságot az űrhajósoktól, és még az ortodox pap is több méteres távolságból osztotta szokásos áldását.

„Természetesen azt szeretnénk, hogy a családjaink is itt lehessenek velünk, de megértjük, hogy a biztonság érdekében ez most nem lehetséges,” – nyilatkozta szerdán Cassidy. „Az egész világot ugyanaz a válság sújtja.”

Ivanyisin pedig hozzátette: „A kiképzés utolsó szakaszában teljes elszigeteltségben éltünk a külvilágtól.”

De a koronavíruson kívül, volt még egy nehézség a küldetésben: Ivanyisint és Vagnert ugyanis két hónappal ezelőtt jelölték ki a fellövésre, miután az eredetileg kiválasztott orosz legénység egyik tagja szemműtéten esett át.

A késői legénységcsere következtében Ivanyisint és Vagnert nem várta semmilyen öltözék az űrállomáson. Mindössze néhány ruhadarabot vittek magukkal a Szojuz fedélzetére, a többit majd a következő orosz szállítóűrhajó viszi el nekik, valamikor még a hónap folyamán.

„Ez az Önök napja. Nagyon keményen megdolgoztak azért, hogy eljussanak ide,” – mondta a NASA egyik vezetője, Tricia Mack, aki az emberek részvételével végrehajtott űrprogramokért felel Oroszországban. Az Orosz Szövetségi Űrügynökség részéről Szergej Krikalev, korábbi űrhajós, aki mintegy 20 évvel ezelőtt teljesített szolgálatot az űrállomás első legénységében, arról biztosította az űrhajósokat, hogy minden a legnagyobb rendben lesz.

kiloves_2.jpgA fotó egy üvegfalon keresztül készült Ivan Vagnerről, amint éppen az Állami Bizottság 2020. április 8-i ülésére tart a Bajkonur űrközpontban (Kazahsztán). Fotó:Roscosmos Space Agency, az AP-n keresztül

A csekély létszámban megjelentek közül Tricia Mack és Szergej Krikalev volt az a két hivatalos személy, akik beszédet intéztek az üvegfallal védett űrhajósok felé, mielőtt az asztronauták a kilövőálláshoz indultak volna. A helyiség normál esetben zsúfolásig megtelik a családtagokkal és a barátokkal; csütörtökön azonban a széksorok szinte teljesen üresen maradtak, hiszen az újságírókat is távol tartották az eseménytől.

A Roszkozmosz – az Orosz Szövetségi Űrügynökség – főigazgatója, a múlt hét elején úgy nyilatkozott, hogy kilenc alkalmazottjuk koronavírus-tesztje lett pozitív. A Roszkozmosz tartja ellenőrzése alatt a felszereléseket és az indítóberendezéseket gyártó üzemek szövevényes hálózatát, és körülbelül 200 000 alkalmazottal rendelkezik, mondta Dmitry Rogozin, aki ugyancsak jelen volt a csütörtöki kilövésnél.

Cassidy-nek és Ivanyisin-nek ez a harmadik űrrepülése, Vagner-nek pedig az első.

Az űrállomás fedélzetén tartózkodik még Jessica Meir és Andrew Morgan a NASA megbízásából, illetve Oleg Szkripocska, Oroszország képviseletében – nekik április 17-én kell visszatérniük a Földre.

(Forrás: phys.org)

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr9115609982

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek