A napokban a NASA tömeges ciklonjelenséget figyelt meg a Jupiteren
2019. december 16. írta: Nexus Magazin

A napokban a NASA tömeges ciklonjelenséget figyelt meg a Jupiteren

Később a ciklonok egy hipnotikus hatszög alakzattá fejlődtek.

A Jupiter egy nyugtalan és féktelen hely. Leghíresebb látványossága egy óriási vörös ciklon, de amikor a NASA Juno űrszondája 2016-ban a bolygóhoz érkezett, akkor még egy ennél is vadabbul háborgó jelenséget fedezett fel, méghozzá a gázóriás sarkvidéki régióiban.

Az északi pólusnál kilenc vihar tombolt – a legnagyobb a pólus középen kavargott, ezt pedig nyolc kisebb örvény vette körül. A déli sarkvidéken szintén valami hasonló jelenség volt látható. Ez hat viharból állt, amelyek valami más alakzatot formáltak – a középső ciklon körül ugyanis öt vihar kavargott, egy szinte teljesen szabályos ötszöget alkotva. A ciklonok mérete ugyanakkora volt, átmérőjük majdnem megegyezett az Egyesült Államok kiterjedésével a keleti parttól a nyugatiig.

Ráadásul mindegyik sarkvidéki régióban ugyanabba az irányba forgott valamennyi ciklon – északon az óramutató járásával ellentétesen, délen pedig az óramutató járásával megegyezően.

jupiter_hatszog_alaku_ciklon.jpg

Ezekről a viharokról azonban akkoriban még nem sokat tudtunk. Vajon állandóan láthatók vagy csak amolyan „féltartós” jelenségek a bolygón, mint amilyen a Nagy Vörös Folt is. Ma azonban, a Juno járőrözését követő néhány év elteltével már tudjuk, hogy ezek a viharok meglehetősen kitartók.

A legutóbbi berepülés alkalmával ugyanis - ami egyébként az űrszonda 22. adatgyűjtő küldetése volt –, amikor a Juno mintegy 3500 kilométeres távolságban suhant el a Jupiter gázfelhői felett, optikai és infravörös mérőeszközeivel egy újabb megdöbbentő jelenségről készített felvételeket. A déli sarkvidéken észlelhető viharok most már nem ötszöget, hanem hatszöget alkottak – egy „jövevény” csatlakozott hozzájuk.

jupiter_a_joveveny.jpg

„A Juno Jovian Infrared Auroral Mapper (JIRAM – egy képalkotó spektrométer, amellyel Olaszország járult hozzá az űrszonda eszközökkel történő felszereléséhez) adatai szerint ez az újonc, termetét tekintve kisebb, mint a már korábban kialakult ciklon-fivérei. A kiterjedése körülbelül akkora, mint Texasé. Talán a későbbi berepülések alkalmával begyűjtött adatok azt mutatják majd, hogy ez a ciklon is ugyanakkorára növekszik, mint a szomszédjai.” – nyilatkozta a NASA egyik bejelentése során Alessandro Mura asztrofizikus, az olasz Nemzeti Asztrofizikai Intézettől. 

Ez a 3D-s animáció a Jupiter északi pólusán megfigyelhető középső ciklont, és az azt körülvevő nyolc másik ciklont illusztrálja. A videót azokból az adatokból hozták létre, amelyet a JIRAM még a 4. küldetése során gyűjtött össze az óriásbolygóról. A Jupiter atmoszférájának hőmérsékletét infravörös kamerák segítségével érzékeltetik, és betekintést nyerhetünk abba is, hogyan működnek ezek a hatalmas ciklonok a Jupiter sarkvidéki régióiban. Az animációban a sárga területek a melegebbek (vagyis a Jupiter atmoszférájában mélyebben helyezkednek el), a sötét területek pedig a hidegebbek (vagyis a Jupiter atmoszférájában feljebb találhatók). A felvételeken a világosabb területeken a legmagasabb hőmérséklet -13 °C, a sötét területeken a legalacsonyabb hőmérséklet pedig -83 °C. (Felirat: NASA/JPL-Caltech/SwRI/ASI/INAF/JIRAM)

Jelenleg úgy tűnik, hogy ez az újabb örvény szépen kezd lecsendesedni és beilleszkedni környezetébe, habár ezek a fura alakzatot öltő viharok sehol máshol nem jelennek meg a Naprendszerben (sarki vihar tekintetében ugyanis a Szaturnusznak más a sajátossága – egyetlen óriási, hatszög alakú vihar fedezhető fel az északi pólusán, és egy poláris örvény a délin.)

jupiter_eszaki_polus.jpgA Jupiter déli pólusa - 2017. decemberében.

„A közegmozgások és az óriásbolygók atmoszférájának összetétele által a fizika újabb dimenzióit tárja fel számunkra a természet, de a megfigyeléseken és a számítógépes szimulációkon keresztül mi még csak most kezdünk ismerkedni ezekkel. A Juno jövőbeni adatgyűjtése talán segítségünkre lesz abban, hogy finomítsuk ezt a tudásunkat azáltal, hogy felfedi előttünk, hogyan alakulnak ki ezek a ciklonok az idő múlásával.” – vélekedett Cheng Li, a Kaliforniai Egyetem Bolygótudományi Tanszékének tudósa.

Egyébként, másnak nincs az az érzése, mintha ezeken a felvételeken valamilyen furcsa pizza lenne? Én mindenesetre megéheztem…

A cikket írta: Michelle Starr / a Science Alert vezető újságírója

(Forrás: sciencealert.com)

 __________________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr5815354270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek