A nevetésről - viccesen!
2020. február 08. írta: Nexus Magazin

A nevetésről - viccesen!

A nevetés testi, fizikai és élettani reakció, amelyet leginkább pozitív érzelmekkel társítható, mimikai megnyilvánulásként azonosítunk. Számos formáját ismerjük, kifejeződésének gyakoriságát pedig olyan tényezők befolyásolhatják, mint az életkor, a kultúra, az anyanyelv, valamint egy bizonyos szituáció, illetve annak egyéni szinten történő megélése.

Tudjuk, hogy erősíti az immunrendszert, de még halálos betegségeket is meggyógyíthat, és azzal is tisztában vagyunk, hogy van ereje, filozófiája, pszichológiája, sőt még ragályos is.

nevetes.jpgA csodálatos nevetés labirintusát jelképező bronzszobrok Vancouverben (Kanada). Megalkotójuk a cinikus realizmus egyik kiemelkedő kortárs művésze, Yue Minjun. ("A-maze-ing Laughter" - Forrás: en.wikipedia.org)

De legyen ennyi elég a nevetést nem kifejezetten elősegítő, száraz és köztudott tényekről.

A nevetés nekem mindig rendkívül fontos. A komolyság – remélem, egyetértenek a megállapítással -, a komolyság veszélyes. A komolyság veszélyes, és nemcsak saját magunkra nézve, hanem a társadalomra is.

- vallja Anthony McCarten

Anthony McCarten egy új-zélandi származású regényíró, drámaíró, újságíró, forgatókönyvíró és filmrendező. Legismertebb munkái talán az életrajzi ihletésű filmjei, mint például A mindenség elmélete (The Theory of Everything – 2014), a Bohém Rapszódia (Bohemian Rhapsody – 2018), és A két pápa (The Two Popes – 2019), ez utóbbiért jelölték a Legjobb Adaptált Forgatókönyvért járó Oscar-díjra. A két pápa című könyve 2019-ben jelent meg Magyarországon.

McCarten a Francis Douglas Memorial College diákjaként végzett New Plymouth-ban (Új-Zéland), ezt követően pedig néhány éven át a The Taranaki Heraldnál dolgozott riporterként, miközben a Wellingtoni Viktória Egyetemen rendszeresen eljárt Bill Manhire előadásaira, amelyek a kreatív írás tudományáról szóltak.

Háromszor is jelölték Oscar-díjra, két alkalommal pedig el is nyerte a Brit Film- és Televíziós Akadémia (British Academy of Film and Televison Arts – BAFTA) legjobb forgatókönyvírónak és rendezőnek járó díját, A mindenség elmélete és a Legsötétebb óra (Dark Hour) című filmjeivel, a Bohém Rapszódia pedig minden idők egyik legnagyobb kasszasikerét hozó alkotásként vonult be a filmtörténet világába 2018-ban, és 2019-ben ez az életrajzi dráma lett a Golden Globe abszolút győztese.

McCarten eddig összesen 7 regény ünnepelt szerzője, műveit 14 nyelvre fordították már le. Első könyvsikerei:

  • Spinners - 2000-ben az év legjobb 10 regénye közé választotta be az Esquire magazin.
  • The English Harem - megfilmesített változatát 2005 decemberében vetítették az Egyesült Királyság független televízióhálózatának (Independent Television – ITV) csatornáján.
  • Death of a Superhero - 2008-ban elnyerte az Osztrák Állam Gyermek- és Ifjúsági Irodalmi Díját.
  • Show Of Hands – Európában és az Egyesült Államokban jelent meg először, 2009-ben.

Filmjeivel számos fesztiválra kapott már meghívást - London, Cannes, Toronto, Melbourne, Hawaii, Seattle, Sanghaj vagy Montreal, de egy Broadway musicalt is írt Neil Diamondról, melynek próbái New Yorkban zajlanak

Anthony McCarten szerint:

…Mint ahogyan nem létezik matematikai bizonyítás, amely ne tiszta matematikából épülne fel, ugyanúgy nem létezhet olyan nevetéselmélet sem, amely ne lenne vicces.

TEDx előadásában nem csak ezt bizonyítja be…

(Magyar felirat beállítása: Feliratok - Beállítások/nyelv megadása)

_______________________________________________________________________________________

  • Milyennek találtad a cikket? - Jelezd, ha tetszik vagy írj kommentet!
  • Érdekelheti barátaidat és ismerőseidet is ez a hír? - Oszd meg velük!
  • Elsőként akarsz értesülni legfrissebb bejegyzéseinkről? - Kövesd a blogunkat!
  • Te milyen témákról olvasnál szívesen? - Ne maradj le! Szavazz Te is!

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr4315464960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek