Dalokat ír és énekel, mint Dylan, és úgy mozog, mint Jagger (majdnem!)
2020. március 10. írta: Nexus Magazin

Dalokat ír és énekel, mint Dylan, és úgy mozog, mint Jagger (majdnem!)

Tavasszal jelenik meg Shimon, az éneklő és dalszövegíró robot első albuma

shimon_1.png

Shimon, az éneklő és dalszövegeket író robot, a zenei óriások több tízezer dalát tanulmányozta át, majd megalkotta saját szerzeményeit.

A Georgiai Műszaki Egyetem zenei technológiákkal foglalkozó központjának (Georgia Tech Center for Music Technology – GTCMT) kutatói által kifejlesztett robot első zenei albuma idén tavasszal jelenik majd meg, hús-vér emberekből álló zenészek közreműködésével.

A dalszövegírásból kapott oktatás részeként 50 000, olyan szövegekből álló adatbázist bocsátottak a robot rendelkezésére, amelyeket a rock, a hip-hop, a jazz és a progresszív műfaj legremekebb képviselői írtak.

Shimon nemcsak dalszövegeket képes írni, hanem el is tudja énekelni azokat, ráadásul még táncol is, miközben előadja számait a Georgiai Műszaki Egyetem diákjaiból és kutatóiból álló, saját „együttesével”.

Shimon megalkotója, Gil Weinberg professzor azt nyilatkozta, hogy a robot - vagy ahogyan művésznevén emlegetik, ’Bot’ Dylan – teljes mértékben együttműködik az emberekkel a számok megkomponálásában, és így hozza létre a dalok keverékéből ezt a sajátságos zenei hangzást.

A folyamat úgy indul, hogy Weinberg bedob egy témát Shimonnak – mondjuk például azt, hogy „űr” – ezután a robot félrevonul, majd egyszer csak újra megjelenik a „koherens dalszövegekkel”.

„Megvizsgálja az összefüggéseket az ezernyi dalszöveg között, amelyeket megtanult, de be tud menni az adatbázisba is, hogy ott újabb olyan szövegek után kutasson, amelyek passzolnak a zenéhez,” – mesélte Weinberg.

„Mindig is szerettem volna dalokat írni, csakhogy a dalszövegekkel gondom van. Én egy dzsesszzenész vagyok,” – mondta Weinberg. „Valójában most először írtam egy dalt – mert volt hozzá ihletem: vagyis itt van Shimon, és ő írja nekem a dalszövegeket.”

shimon_2.jpg

Az egyik diák, Richard Savery (PhD) – aki ugyancsak részt vett a robot kifejlesztésében – az együttesben pedig basszusgitáron játszik, úgy nyilatkozott, hogy egy kissé szokatlan, de megfizethetetlen élmény Shimonnan közösen zenélni.

„Klassz vele az interakció. Olyan, mintha egy másik zenésszel állnék a színpadon, és egy csomó párbeszéd zajlik le köztem és ő közte. A kapcsolatunk kicsit hullámzó, néha úgy érzem, hogy eléggé bosszantó ez a fazon, máskor meg tökéletes az együttműködésünk.”

Ugyanúgy, ahogy megtaníttatták vele az adatbázisban található dalszövegeket, a fejlesztők szemantikai ismereteket is alkalmaztak – vagyis azt is megtanították neki, hogy képes legyen felismerni egy bizonyos szót, majd azt össze is tudja kötni a hozzá jelentésükben kapcsolódó, további szavakkal.

„Amikor Shimon felismeri azt a szót, hogy „vihar”, akkor azt is tudja, hogy ez kapcsolódik, például az esőhöz, az pedig mondjuk a napfényhez,” – magyarázta Savery. „A dalszövegírási módszer tulajdonképpen azt jelenti, hogy megtalálja az egymáshoz valamilyen módon kapcsolódó szavakat.”

Weinberg úgy véli, hogy Shimon valóban képes elénekelni a dalokat. Sajátos hangjának kifejlesztésében a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem diákjai segédkeztek, akik több száz dal beprogramozásán keresztül képezték a mesterséges intelligenciára épülő, speciális hangokat.

A zenei készségek mellett, Shimon egy kis hardverfejlesztést is kapott, így tudtak javítani a mozgásán is, illetve el tudta sajátítani azt a képességet is, hogyan kell marimbán játszani.

shimon_3.jpg

Bár Shimont még mindig a statikus testmozgás jellemzi, de van szája, újak a szemöldökei, és kifinomultabb a fejmozgása is, ezek által képes érzelmet kifejezni, és együttműködni zenésztársaival a bandában.

„Shimon egész gyorsan tud játszani, és nagyon kifejezően, mivel széles dinamikatartományban játssza le a hangokat, a leglágyabbaktól a legerősebbekig,” – mondta el a hardvert tervező diák, Ning Yang (PhD).

Shimon a dalok elején hangosan számolva jelzi, hogy mikor kell belépnie a zenekarnak, és néha még az ütőivel is integet hozzá.

shimon_4.jpg

„Amit ezzel az egésszel nagyrészt csinálni akarunk, az az, hogy megfogjuk ezt a fejlesztést, és odavisszük az emberekhez,” – mondta Weinberg. „Azt akarjuk, hogy a hallgatóság hátradőljön, figyeljen, majd azt mondja: ’Tetszik ez a zene!’ Ilyen zenét egy ember magától sohasem fog kitalálni. Ez pont a robot miatt ilyen egyedülálló.”

Weinberg, aki szerint a kulcsot az emberekkel való kapcsolat jelenti, arról is beszámolt, hogy a robotnak megtanított készségek és képességek nem arról szólnak, hogy zenészeket helyettesítsenek vele, hanem a zene kiterjesztését szolgálja.

„Zenészekre továbbra is szükségünk lesz, és sok olyan zenész lesz, akik egyre több és újabb zenéket tudnak majd csinálni, mert robotok fogják segíteni a munkájukat, újabb ötletekkel látják el őket, és lehetőséget adnak nekik arra, hogy tágabb értelemben gondolkodjanak a zenéről és a zenélésről,” – tette hozzá Weinberg.

shimon_5.jpg

Shimon, Weinberg és a banda jelenleg egy turné megszervezésén fáradoznak, amelynek az lesz a célja, hogy minél több emberhez eljuttassák egyedülálló robotjuk és az ember által megkomponált zenét.

Weinberg ezzel kapcsolatban még annyit mondott, hogy azt reméli, ezeket a fellépéseket nem csupán trükkös mutatványként fogják értékelni az érdeklődők.

 

A cikket írta: Ryan Morrison

(Forrás: dailymail.co.uk)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nexusmagazin.blog.hu/api/trackback/id/tr7715513664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Tudomány és technológia Egészség Ökológia Család Elme és lélek Titkok és jelenségek